Colruyt Group
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Colruyt Group
Vanaf 1 juli gaat Colruyt Group samenwerken met de internationale alliantie European Marketing Distribution (EMD), gespecialiseerd in het gemeenschappelijk onderhandelen van aankoopcondities van private label producten. Op die manier wil het bedrijf inspelen op de veranderen gewoontes van de consument.
“Sinds de start van de inflatie zien we dat klanten steeds meer producten van onze eigen merken Boni Selection en Everyday kopen. Vandaag zien we dat die producten goed zijn voor meer dan de helft van het verkochte volume in onze Colruyt-winkels”, vertelt Geert Roels, CPO bij Colruyt Group. Om in te spelen op deze nieuwe trend haar aankooppositie voor deze specifieke merken nog verder te versterken, heeft Colruyt Group beslist om vanaf 1 juli samenwerken met de internationale alliantie European Marketing Distribution (EMD), gespecialiseerd in het gemeenschappelijk onderhandelen van aankoopcondities van private label producten. Dankzij deze samenwerking krijgt de retailketen toegang tot een nog veel breder (Europees) netwerk van eigenmerkenleveranciers. Binnen EMD zal Colruyt Group samenwerken om producten aan te kopen voor de eigen merken Boni Selection en Everyday, die verkocht worden bij Colruyt Laagste Prijzen, Okay, Bio-Planet, Spar Colruyt Group en Solucious. Door samen te werken met EMD zullen we veel breder internationaal kunnen samenwerken en zullen de aankoopcondities verbeteren. Dat is enerzijds goed voor Colruyt Group zelf, maar ook voor de consument omdat dit bij zal dragen tot de ambitie van Colruyt Group om betaalbare kwaliteitsproducten aan te bieden binnen onze merken Boni Selection en Everyday”, vervolgt Geert Roels. De retailer benadrukt dat de samenwerking gaat over private labels, niet om een lidmaatschap. “Colruyt Group blijft lid van de alliantie AgeCore voor zowel nationale merken als private label”, klinkt het.
“Met dit partnership zie je duidelijk dat Colruyt voluit voor de toekomst gaat en zijn kostenstructuur aanpast aan de huidige retailomgeving”, stelt Pierre-Alexandre, CEO van Gondola, waarbij hij wijst op de consumptieveranderingen die vandaag de dag plaatsvinden. “De consument koopt minder en meer gespreid over de tijd (meermalige aankopen), kiest voor mindere kwaliteit, maar consumeert ook anders. Zo kiest hij bijvoorbeeld voor B-merken in plaats van A-merken en stapt hij over van B-merken naar private labels.” Colruyt wijst erop dat dit fenomeen, dat bekend staat als 'downtrading', snel toeneemt. Een vaststelling die doet denken aan de uitspraak die Jan De Boeck (GfK) onlangs deed op het 'Feeding the Future’-congres van Gondola Academy. “We willen daarom een sterkere positie opbouwen in de aankoop van deze private labels. We zien daarnaast een internationalisering van de markt van eigenmerkenproducten, in combinatie met een concentratiegolf aan aanbodzijde bij private labels. Hierdoor groeit de noodzaak om ook beter internationaal georganiseerd te zijn”, besluit Geert Roels.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?