In de nasleep van de verhoogde terreurdreiging vorig jaar vraagt Comeos duidelijkere afspraken rond de veiligheid in de handelszaken. De federatie voor de handel en diensten pleit voor concrete veiligheidsmaatregelen zoals een online informatieplatform tussen overheid en handel, een uitbreiding van de camerawetgeving, een winkelverbod en een online politiebrigade. 

“Sinds vorig jaar leven we ook met de bittere realiteit van de terreurdreiging”, zegt Dominique Michel (CEO van Comeos). “Toen de terreurdreiging vorig jaar in Brussel naar niveau 4 werd opgetrokken, verloren Brusselse handelaars tussen 21 en 29 november liefst honderd miljoen euro. We beseffen natuurlijk dat veiligheid voor alles gaat en dat niemand enig risico wil lopen – we hebben dan ook begrip voor de feitelijke lock-down van Brussel in die periode. Maar we willen er ook lessen uit trekken – en doen daarom nu een aantal voorstellen om de verwarring en de onzekerheid tijdens die crisismomenten in de toekomst te vermijden.”

“In de eerste plaats willen we dat er een set concrete, heldere veiligheidsmaatregelen komt die gekoppeld is aan het dreigingsniveau”, zegt Michel. “Alleen zo kan de handelaar weten wat van hem wordt verwacht: winkels sluiten of niet, extra bewaking voorzien of niet,… Dat soort afspraken bestaan voor het openbaar vervoer, en we willen ook dat de handel nauwer betrokken wordt. Vergeet niet dat een handelaar verantwoordelijk is voor de veiligheid van het eigen personeel én van de klanten of bezoekers.”

Online informatieplatform

Om de informatie van de verschillende overheden snel en veilig bij de handelaars te krijgen, is er een online platform nodig, een "Retail Information Network". “Het platform werkt in twee richtingen: de overheden kunnen snel de handelaars op hoofdzetelniveau op de hoogte brengen van de nodige maatregelen”, zegt Michel. “Anderzijds kan, ook weer op hoofdzetelniveau, informatie over criminele feiten (zoals camerabeelden van diefstal in bendes) naar de federale politie worden doorgestuurd.”

 

Winkelverbod

“Maar er is ook dringend wetgevend werk”, gaat Michel verder. “Hoewel de handelaar verantwoordelijk is voor de veiligheid van iedereen die in zijn zaak is, kan hij vandaag niemand de toegang tot de handelsruimte ontzeggen. In Nederland kan dat wel, bij ons is een winkelverbod onmogelijk. Je kunt iemand dus dagelijks op een diefstal betrappen, maar hem niet uit je winkel houden. Bij een terreurcrisis wordt het probleem nog pertinenter: je mag aan bezoekers vragen om hun rugzak, handtas of boodschappentas te laten controleren, maar die bezoeker mag dat weigeren. Meer nog: je kunt hem of haar niet verbieden je winkel binnen te lopen met die tas. Wat op voetbalwedstrijden dus wél kan, is onmogelijk voor handelszaken.”

 

Ook rond winkel camera's

Ook aan de wetgeving rond bewakingscamera’s moet gewerkt worden, volgens Dominique Michel. “De huidige wetgeving laat ons niet toe om de weg voor de winkel te filmen”, zegt hij. “Wanneer we de politiek toegang kunnen geven tot de beelden van de onmiddellijke omgeving van de winkel – zonder dat daar zware administratieve stappen aan verbonden zijn – kan die politie nagaan of er handlangers van dievenbendes op de uitkijk staan, kan de werkwijze van die bendes worden achterhaald, of kunnen desnoods gezochte criminelen worden gezocht.”

Ook online meer dan oogje in het zeil houden

Ten slotte wil Comeos dat er bij de federale politie weer een centraal aanmeldpunt komt voor online misdrijven. “Cybercrime is in de meeste gevallen het werk van georganiseerde bendes”, zegt Michel. “We hebben het niet over de enkeling die iets bestelt en vergeet te betalen, maar over criminelen die massaal kredietkaartgegevens stelen en misbruiken, die klantenbestanden proberen te kraken… De handelaar die nu vaststelt dat met verschillende namen en betaalkaarten bestellingen worden geplaatst die allemaal op hetzelfde adres moeten geleverd worden, kan alleen bij de lokale politie terecht om het vermoeden van een misdrijf aan te geven, waar cybercriminaliteit zelden een topprioriteit is. Die zaken moeten weer door een soort e-cops binnen de federale politie worden behandeld.” 

Dominique Michel is één van de hoofdsprekers op de eerstvolgende sessie van The Retail Society, waar hij naast andere retailexperts zijn verwachtingen voor 2016 zal toelichten. Schrijf u hier in voor dit evenement!