Thibault Tuyaerts
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Thibault Tuyaerts
Marktonderzoeksbureau NielsenIQ is de geknipte partij om inzicht te geven in data over voedingstrends. Analytical Consultant Thibault Tuyaerts doorspitte de cijfers en brengt er op Feeding The Future verslag over uit.
Ik zit in het team dat zich richt op small & medium businesses, groeibedrijven voor wie inzicht in trends van grote waarde zijn. We maken jaarlijks een overzicht van algemene trends in de markt, waarop onze klanten dan kunnen inspelen.
Toch wel. Gezonder eten en meer bewegen bijvoorbeeld. Productcategorieën als sla en verse soep doen het erg goed. Ik ben eerlijk gezegd blij dat we meer die richting uitgaan, want ik probeer zelf ook bewuster om te springen met wat ik eet.
Ja, convenience is een andere trend die duidelijk merkbaar is. Als gezond en gemak samengaan, is dat een extra troef. Producten die je snel en eenvoudig kunt bereiden, groeien aanzienlijk. We grijpen niettemin nog graag naar ongezonde producten. Zo zijn bier en frisdrank nog altijd heel populair. Tegelijk is er meer aandacht voor ‘functional food’. Denk aan producten met een hoge nutritionele waarde of veel proteïnen. Die houden voor de consument een extra gezondheidsvoordeel in – een trigger om ze te kopen.
Daar durf ik geen stellige uitspraken over te doen, maar ik denk er wel graag over na, vooral door mijn achtergrond in psychologie. Volgens mij speelt de consument er zelf een rol in. We zien in dat gezondheid belangrijk is. Ook vanuit de overheid zijn er campagnes die mensen aansporen om gezonder te eten en meer te bewegen. Het zal uiteindelijk wel een combinatie van factoren zijn.
Er is zeker sprake van een trend naar meer duurzaam. Dat is al een aantal jaren zo. Merken spelen er onder andere op in door hun producten in karton in plaats van plastic te verpakken. Wat bio betreft, dat is minder aan het ‘boomen’ dan de voorbije jaren. Consumenten zijn prijsgevoeliger geworden en bio is nu eenmaal een soort van premium met een navenant prijskaartje. Biologisch voelt dus meer de impact van de inflatie. Wanneer ‘necessity goods’ zoals aardappelen en uien duurder worden, blijven we die toch kopen omdat het klassiekers zijn in onze keuken. We beschouwen ze als noodzakelijk. Let wel: de voedingsprijzen zijn nog altijd hoog, maar de prijsstijgingen zijn gedaald. Ook opvallend: private label stijgt naar een recordhoogte. Zowat 40 procent van FMCG bestaat uit private label, waaronder veel vers. Dat hangt ook met de prijs samen.
Sowieso naar mijn collega van GfK. Eind dit jaar vloeien Nielsen en GfK volledig samen en zullen krachten worden gebundeld, spannend!
Peggy Van der Auwera
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?