De Franse retail zou 14% van de voedselverspilling veroorzaken, schrijft Les Echos. Dat cijfer komt overeen met de Belgische markt. Gelukkig zijn het aantal antiverspillingsacties de afgelopen drie jaar flink toegenomen.

Hoeveel de voedselverspilling in België precies bedraagt valt moeilijk te becijferen, elke schakel in de keten is immers betrokken. Maar er bestaan uiteraard indicatoren die een algemeen idee geven van de situatie. Zo weten we via de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, dat Europa de tweede regio is in de wereld waar zoveel voedsel wordt verspild. We volgen hier net na Noord-Amerika, maar liggen voor op het geïndustrialiseerde Azië en Latijns-Amerika. Eén bepaald cijfer geeft aan hoe ernstig de situatie wel is: een derde van het volume dat bestemd is voor menselijke consumptie zou gewoon weggegooid worden… Goed voor in totaal zo’n 1,3 miljard ton per jaar! Dat zou zowel gebeuren tijdens de oogst en het transport, als bij de verkoop in de retail en uiteraard bij de consument zelf. Hoeveel het aandeel van de retailsector hierin precies zou bedragen? Volgens een recent artikel van de Franse krant Les Échos, zouden alle retailers van Frankrijk samen in totaal zo’n 14% van de totale voedselverspilling veroorzaken. We kunnen er dus van uitgaan dat dat ook in België het geval is. Volgens een Ipsos-onderzoek bij onze zuiderburen is het aantal antiverspillingsacties er de laatste drie jaar op vooruitgegaan. De reden zou een wet zijn die in februari 2016 in werking is getreden in Frankrijk, en die de ketens verbiedt om voedsel weg te gooien. Een recente Belgische studie toont dan weer aan dat er bij ons zo’n 350 kilo voeding per persoon per jaar wordt weggegooid. Wat van ons land een van de slechtste leerlingen van de klas maakt…

#greenmonth

Gondola.be staat heel de maand februari in het teken van duurzaamheid. Geïnteresseerd in meer duurzaam nieuws?

Klik dan hier!
#greenmonth