Crisis? Geen sprake meer van bij lunches on the go en snacks: ze doen het beter dan voor de pandemie. En ook de toekomst ziet er rooskleurig uit.

De voorbije twee jaar was het tijdperk van het telewerken. We spraken elkaar via videogesprekken, ’s middags gaan lunchen maakte plaats voor een lunch aan de keukentafel. De impact op de categorie snacks en lunches on the go was groot: de verkoop dook naar beneden. Toch ziet het er vandaag alweer (veel) beter uit, blijkt uit cijfers van Nielsen, waar er bij salades een stijging is van 40% in sales value (MAT). Bij de categorie ‘snacking vers’ bedraagt de groei in sales value 3%. Niet overweldigend dat laatste, maar nog altijd goed. Ook bij een rondvraag bij retailers klinken er positieve geluiden. “Ondanks de uitbreiding van het assortiment in 2020 was dit een moeilijk jaar door de lockdownmaatregelen en het thuiswerk. Dit resulteerde bij Colruyt Laagste Prijzen in een omzetdaling van de categorie tegenover 2019. In 2021 hebben we het assortiment verder uitgebreid en is de omzet sterk gestegen met meer dan 20% tegenover 2020 en meer dan +10% tegenover 2019”, vertelt woordvoerder Hanne Poppe. Andere retailers, zoals Carrefour en Albert Heijn, zien zelfs een nog stevigere groei. Ann Maes, communicatieverantwoordelijke bij Albert Heijn België: “We hebben alleen maar groei gezien, zelfs tijdens de lockdowns. We bieden vooral salades, verse soep en voorgesneden fruit aan. En sushi, ook heel populair vandaag. Het zijn producten die mensen op alle mogelijke momenten eten: tijdens de lunch, op het werk, ’s avonds. Net door die ver­schillende consumptie­momenten zijn er veel mogelijk­heden en is dit zo’n interessante categorie.”