Na maanden van spanning hebben de directie en de vakbonden van Decathlon eindelijk een sociaal akkoord bereikt over het personeel van het depot in Willebroek, zo meldden verschillende media dinsdagmiddag.

Tijdens een buitengewone ondernemingsraad in april had Decathlon aangekondigd dat het zijn logistieke activiteiten in het depot in Willebroek zou stopzetten, waardoor tegen het einde van het jaar 132 banen(van de 241) zouden sneuvelen. De woede van de vakbonden, die al maanden vonden dat de sportwinkelketen het sociaal overleg niet respecteerde, werd nog aangewakkerd door het feit dat deze aankondiging plaatsvond tijdens een online vergadering via Zoom. Eind vorig jaar werd hiertegen een strafrechtelijke klacht ingediend bij het arbeidsauditoraat van Mechelen. In mei bereikten het management en de vakbonden echter een voorlopig akkoord, zij het niet zonder moeilijkheden. Na een mislukte start werd een bemiddelaar ingeschakeld om de onderhandelingen weer op de sporen te krijgen. Zelfs de politiek bemoeide er zich mee: minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) kwam zich persoonlijk over de zaak buigen. Maar na al deze wendingen werd aan het begin van de week eindelijk een sociaal akkoord bereikt. "Er is een sociaal plan met Decathlon voor het depot in Willebroek", vertelde Deniz Agbaba van de vakbond BBTK/SETCa (ABVV) aan de VRT. "Na 10 jaar stagnatie in het sociaal overleg bij Decathlon, ligt er nu wat de werkgelegenheid betreft iets positiefs op tafel", voegde hij eraan toe.

Drie opties

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst hebben de werknemers die getroffen worden door het schrappen van hun banen nu de keuze uit drie opties. "Het akkoord voorziet in jobopportuniteiten in een andere Decathlon-entiteit, hetzij een winkel of een hersteldienst", verklaarde Kristel Van Damme van de christelijke vakbond ACV Puls/CNE aan de Vlaamse openbare omroep. "Het kan om een winkel of een hersteldienst in België of in het buitenland gaan", voegde ze eraan toe. De werknemers van het bedrijf kunnen ook opteren voor een overstap naar de koper van het distributiecentrum. Tot slot kunnen personeelsleden die in geen van de bovenstaande opties geïnteresseerd zijn, gewoon het bedrijf verlaten en een ontslagvergoeding ontvangen.

Eerder dit jaar begon Decathlon aan een ingrijpende reorganisatie met de uitrol van een ingrijpend strategisch plan om onder meer op te ruimen bij de eigen merken, een nieuw logo in te voeren en het algehele imago op te frissen. Half juni onthulde het merk zijn gloednieuwe winkelconcept voor België in de vestiging in Evere (Brussel), terwijl ook de 32 andere Belgische filialen de komende 18 maanden een facelift krijgen.