E-commerce goed voor 33% van omzet Belgische bedrijven
Een derde van de omzet van Belgische ondernemingen is afkomstig van e-commerce. Dat blijkt uit de 9de editie van de Barometer van de Informatiemaatschappij die door de FOD Economie gepubliceerd werd. België scoort zo een pak beter dan onze buurlanden en het Europese gemiddelde.
De coronacrisis heeft dit jaar het belang van digitalisering benadrukt. Toch zet België hier al enkele jaren sterk op in en met resultaat, zo blijkt uit de jaarlijkse 'Barometer van de Informatiemaatschappij' van de FOD Economie die de balans opmaakt van de ontwikkeling van de digitale economie en maatschappij in België en in de Europese Unie. In 2019 was e-commerce goed voor 32,6% van de omzet van Belgische bedrijven. Een pak meer dan het Europese gemiddelde (18,5%) en dat van onze buurlanden: daar schommelt het percentage tussen 13,5 % (Luxemburg) en 22 % (Frankrijk).
46% van de totale bedrijfsomzet was afkomstig van de verkoop via traditionele websites, de rest kwam van business-to-business transacties van het type Electronic Data Interchange. Hoewel 66% van de Belgen in 2019 online kocht, scoort België iets slechter dan de buurlanden die allemaal boven de 70% gingen, met Nederland aan kop (81%). Al was ons land wel beter dan het Europese gemiddelde: 63%. De 9de barometer van de FOD economie houdt nog geen rekening met de coronacrisis. "Die zal volgend jaar zeer waarschijnlijk leiden tot een belangrijke evolutie van die indicatoren", benadrukt de FOD Economie.
Hoge scores voor gebruik en integratie van digitale technologieën
Naast het feit dat België een zeer goede connectiviteit heeft, met goede vaste en mobiele netwerken die bijna heel de bevolking dekken, behoort ons land tot de beste leerlingen op het vlak van integratie en gebruik van digitale technologieën door ondernemingen. België is koploper als het gaat om het gebruik van Enterprise Resource Planning-softwarepakketten. Daarnaast verzilvert het de tweede plek voor het gebruik van CRM- softwarepakketten en de derde plaats voor het gebruik van Big Data.
Tekort aan ICT-specialisten belemmert digitalisering
Toch doet België het niet overal goed. Zo heeft het een groot gebrek aan ICT-afgestudeerden, wat voor een tekort aan ICT-specialisten op de arbeidsmarkt zorgt. Wat op zijn beurt dan weer bedrijven belemmert om te innoveren en ten volle te profiteren van de mogelijkheden die de digitale economie biedt. Dit is volgens de FOD Economie, samen met de uitrol van 5G-netwerken, een van de grote uitdagingen voor de toekomst