De Europese Unie werkt aan een voorstel om plastic zakjes en verpakkingen te belasten. Op die manier probeert Europa om het gat in de begroting te dichten en wil het “de oceanen redden”.
"Wat we willen is om het totale volume aan plastic in het milieu te verminderen", meldde Günther Öttinger, eurocommissaris van begroting. "Daarom willen we de lidstaten de mogelijkheid geven om een belasting te heffen en dat om burgers en bedrijven aan te zetten minder plastic zakjes en verpakking te gebruiken".
Chinees invoerverbod
Het voorstel is volgens de EU-commissaris ook een reactie op het recente invoerverbod door China op plasticafval. Sinds 1 januari heeft China namelijk een importverbod ingevoerd op verschillende soorten afval, waaronder plastic. En daardoor komt ook Europa mogelijk in de problemen. China was vorig jaar immers goed voor de helft van de wereldwijde invoer van plasticafval.
"Nu China ons plastic afval niet meer wil hebben, moeten we ervoor zorgen dat we het gebruik van plastic in Europa terugdringen", verklaarde Öttinger vandaag aan het persagentschap Bloomberg.
Bedrijven of consumenten?
Door het wegvallen van China als plastic-verwerker, verdwijnt er veel meer afval in de verbrandingsoven. In Europa is te weinig capaciteit om al dit plastic opeens te gaan recyclen. Geschat wordt dat ongeveer een derde van het afval dat voorheen naar China ging, nu naar andere Aziatische landen gaat. De rest moet dus hier in Europa worden verwerkt of verbrand.
Hoe de belasting er concreet zal uitzien, is voorlopig nog onduidelijk. "We moeten nog bekijken hoe we dit het best gaan aanpakken. Ofwel gaan plasticproducenten een taks moeten betalen aan het begin van de productiecyclus of wel zullen de consumenten moeten betalen aan het einde van de consumptieketen", reageert Öttinger.
België
In België wordt het gebruik van plastic zakjes al jaren ontmoedigd. Het gaat dan om de zakjes die klanten in vele lidstaten nog gratis krijgen aan de kassa van supermarkten. Toch worden in België naar schatting elk jaar nog zo’n 1 miljard plastic zakjes gebruikt ofwel zo’n 98 plastic zakjes per persoon, aldus berekeningen van de studiedienst van Groen vorig jaar. Dat meldt De Standaard.
In Scandinavië en in onze buurlanden Nederland en Frankrijk bestaat al een verbod op niet-herbruikbare plastic zakjes. Wallonië en Brussel volgden al. Overtreders riskeren in Brussel boetes tussen 50 en 10.000 euro.
Ook in Vlaanderen gaan dan ook steeds meer stemmen op om zo’n verbod in te voeren. Met name milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) dringt daar al langer op aan. Zelfstandigenorganisatie Unizo stelde onlangs voor om plastic zakjes overal betalend te maken. Met uitzondering voor plastic zakjes voor groenten en fruit “want daar zijn nog geen alternatieven voor”, klinkt het.