istock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
istock
Europese consumenten hielden vorig jaar de knip op de beugel, maar dit jaar zou daar verandering in moeten komen, wijst een nieuw consumentenonderzoek uit. “Het vertrouwen groeit opnieuw, het koopgedrag zal volgen”, stelt een rapport in opdracht van retailorganisatie EuroCommerce.
Dat supermarktketens vorig jaar hun verkoopvolumes zagen terugvallen, is geen geheim. Consumenten kochten vorig jaar minder en ze kochten ook nog eens vaker huismerken en promoties – downtrading, zoals dat in vakjargon heet. Het gevolg was dat de groei van de FMCG-industrie ‘slechts’ 8,6% bedroeg, een stuk minder dan de inflatie van de voedingsprijzen (12,8%). De reëele omzet – waarin de inflatie niet meegerekend wordt – zit zo 4,5% onder het niveau van 2019. Voor veel retailers is dat geen nieuws om vrolijk van te worden, maar volgens een nieuw consumentenonderzoekvan McKinsey & Company en retailfederatie EuroCommerce, uitgevoerd bij meer dan 12.000 consumenten in 11 Europese landen, zal het tij dit jaar keren. Het rapport meldt dat de daling in verkoopvolumes tegen het eind van vorig jaar al stopte en in sommige landen zelfs begon te stijgen, dankzij de inflatie die voor het eerst afnam. Als die evolutie zich doorzet en de inflatie rond 2% blijft hangen, zoals het ernaara uit ziet, verwacht McKinsey dat de volumes opnieuw zullen groeien. Nog een gegeven dat tot voorzichtig optimisme aanzet: 45% van de ondervraagde consumenten geeft aan dat ze in 2024 nog steeds op zoek zijn naar manier om geld te besparen wanneer ze boodschappen doen. Dat is minder dan 51% van vorig jaar. De margedruk zit wil nog altijd in de top drie van bekommernissen bij CEO’s, blijkt uit het onderzoek. Nog een belangrijke vaststelling: food service deed het in 2023 beter dan de foodretail, met een stijging die 3 procentpunt hoger lag. De verwachting is dat de hogere groei in out-of-home voeding (8%) tegenover foodretail (3%) zich de komende vijf jaar doorzet.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?