iStock
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
iStock
De camemberts en kazen voor in de oven kennen een minder positieve evolutie. Enerzijds verloren de camemberts 0,7% aan volume ondanks een waardestijging van 1,3%, die vooral werd aangedreven door een prijsstijging die volgens de cijfers van NielsenIQ (MAT P10 2024) werd geschat op 2,1%. Anderzijds kende de markt van de ovenkazen een volumedaling van 18%, zo meldt Pauline van Lamsweerde, marketing manager Belgium bij Entremont.
“Ja, die trend klopt”, bevestigt Xavier Tielemans, commercial & category management director bij Savencia Fromage & Dairy Benelux. “Het is een trend die we zien bij de zachte kazen in het algemeen, als gevolg van de sterk gestegen prijzen.” “Wij volgen niet de trend die wordt waargenomen door NielsenIQ”, meldt de woordvoerster van Delhaize, Karima Ghozzi. “Bij Delhaize groeien de camemberts met 6,07% in volume. We kunnen wel zeggen dat kazen met een bloemige korst, en dan vooral de camemberts, minder groeien dan de rest van de categorie.”
“Daarnaast hebben de Rougette-ovenkazen hun plaats in de rayon blijvend veroverd door hun gebruiksgemak en de veelzijdigheid van het gebruiksmoment”, verduidelijkt Claudia Van Loo, commercial director bij Champignon Benelux. “Ovenkazen zijn niet alleen geschikt voor de maaltijd, maar ook als tussendoortje, als borrelgerecht en als ingrediënt in een uitgebreider recept”, vertelt ze, terwijl ze er er nog aan toevoegt dat Rougette-ovenkaas beantwoordt aan de verwachtingen van de moderne consumenten: het product is gemakkelijk en snel te bereiden, en speelt daarmee in op het verlangen naar ‘convenience’. “Warme kaas is comfortfood bij uitstek en de kaas in het houten doosje sluit perfect aan bij de trend van shared dining en aperotime, zodat hij ideaal geschikt is voor bijeenkomsten met vrienden”, besluit ze. “Je kunt onze kazen zowel bereiden in de oven als in de airfryer, waardoor de bereidingstijd korter wordt en er dus nog meer tijd overblijft voor plezier met je gasten.”
Dit artikel komt uit de november-december editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?