Handelaars zullen vanaf deze zomer geen extra toeslag meer mogen aanrekenen wanneer klanten met de kaart betalen. Dat maakte de ministerraad bekend. Zo hoopt de regering niet alleen het elektronisch betaalverkeer te stimuleren, maar wil het ook tegemoetkomen aan de Europese richtlijn rond betalingsdiensten die sinds 13 januari 2018 van kracht is.
“We willen het elektronisch betaalverkeer stimuleren”, verklaarde Kris Peeters, minister van Werk, Economie en Consumentenzaken. “Het zorgt voor meer veiligheid voor zowel de handelaar als de consument, omdat er minder cash geld circuleert. Bovendien maakt elektronisch betalen het eenvoudiger om fiscale fraude aan te pakken”, aldus de minister. Daarom keurde de ministerraad afgelopen vrijdag een wetsontwerp goed dat tegemoetkomt aan de nieuwe Europese richtlijn die op 13 januari in werking trad.
Vorige maand gaven we al aan dat slechts 8 landen de nieuwe Europese richtlijn PSD2 hebben omgezet naar nationaal recht. België behoorde daar niet toe en zou pas tegen augustus klaar zijn met het wetgevend werk rond de betalingsdiensten. Iets wat nu bevestigd wordt door Kris Peeters. Vanaf deze zomer is het voor handelaars immers verboden om transactiekosten voor het elektronisch betalen door te rekenen aan klanten. Een goede zaak, vindt CCV. “Deze maatregel zal het elektronisch betalen verder stimuleren en is goed voor de handelaar én de consument”, klinkt het.
Handelaars zullen meer klanten aantrekken
Volgens een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 663 detailhandelaars rekent 9% van hen een toeslag aan wanneer klanten met de kaart betalen. Vanaf deze zomer zal daar dus een einde aan komen, al zijn niet alle handelaars voorstander van het verbod. 5% van de handelaars geeft namelijk aan dat ze bij de invoering van het verbod hun elektronische betaalterminal zullen afkoppelen en 4% geeft aan dat kaartbetalingen onder de 10 euro niet langer mogelijk zullen zijn. Het NSZ maakt zich dan ook zorgen om het verbod op de transactiekosten. “Dat toeslagverbod riskeert dus voor een stuk een negatieve impact te hebben op het elektronisch betaalverkeer”, legt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws uit. “Dat kan niet de bedoeling zijn en daarom moet het elektronisch betaalverkeer verder goedkoper worden voor handelaars”, aldus Mattheeuws.
Volgens CCV ligt het probleem echter niet bij het verbod, maar wel bij de extra toeslag. “Er is inderdaad een minderheid van handelaren die vandaag nog steeds de kosten doorrekenen. De realiteit is dat deze handelaren omzet en klanten mislopen. Klanten willen bij voorkeur met de kaart betalen en worden afgeschrikt door negatieve signalen zoals de vraag om een toeslag te betalen om elektronisch te kunnen betalen”, zegt Sam Ackens, CCO van CCV. “Wij geloven dat handelaren die de transactiekosten niet meer gaan doorrekenen daar snel de voordelen van gaan inzien: meer omzet, minder negatieve commentaar van klanten, veel minder administratie en een veiligere winkel wegens minder cash”, aldus Arckens.
“Gratis verwerking van de kleine bedragen”
In oktober kondigden we al aan dat CCV een licentie kreeg waardoor het de betalingen met Bancontact zelf kan verwerken. Het bedrijf maakte meteen gebruik van die nieuwe vrijheid om de abonnementskost voor Bancontact af te schaffen en alle betalingen onder 5 euro gratis te maken. Daardoor ging het de rechtstreekse concurrentie aan met marktleider Wordline. “Voorlopig zien we dit als een investering”, legde Dimitro Beck, CEO van CCV België, ons toen uit. “We willen ook inzetten op andere diensten. Zo willen we bijvoorbeeld een gratis e-commerceplatform creëren voor de kleinste handelaars die nog niet de mogelijkheid hebben gehad om zich in het avontuur te storten.”
CCV gaat nu nog een stapje verder. “Het is onze ambitie om elke handelaar te begeleiden naar de beste betaaloplossing, zowel online als offline. Aan handelaren die erg veel kleine bedragen aanvaarden kunnen we zelfs een oplossing aanbieden waarbij het verwerken van de kleine bedragen gratis is”, besluit Arckens.