De resultaten van de Colruyt Group na het eerste halfjaar van het boekjaar tonen een retailer in kerngezonde toestand. Toch is de groep ervoor beducht de concurrentie terrein te laten inwinnen op prijs of digitalisering.

Het is een mooi rapport dat de Colruyt Group voorlegt na de eerste helft van het boekjaar 2018-2019, dat in september ten einde loopt: 4,595 miljard euro omzet, 3% groei, een cijfer dat teruggebracht moet worden naar 2,3% als we er de verkoop van benzine door het stationnetwerk DATS 24 van aftrekken. Daar was de impact van de inflatie groter, zoals de gele hesjes de voorbije weken duidelijk maakten. Achter die groei schuilen nog andere indicatoren die de financiële analisten tevreden zullen stellen: een EBITDA marge van 8,4% tegenover een al benijdenswaardige 7,9% vorig jaar, voortgestuwd door een groei van de bruto winstmarge (26,3% van de omzet in plaats van 25,7%) en een EBIT marge van 5,5% in plaats van 5,2%.

Marktaandeel groeit

De cijfers zien er dus prima uit. Maar hoe zit het met de handel zelf? De resultaten bevestigen meer dan ooit dat Colruyt een autoritaire marktleider is, ondanks de heel actieve concurrentie. Colruyt mag zichzelf feliciteren met zijn concurrentiepositie, want de retailtak van de groep (Colruyt Laagste Prijzen, OKay en Spar Colruyt Group) ziet zijn marktaandeel in de eerste helft van het boekjaar stijgen van 31,9% naar 32,4%. De Colruyt-supermarkten in België en het Groothertogdom Luxemburg zagen hun omzet stijgen met 1,7%, een groei die te danken is aan zowel inflatie als volumegroei. Daarnaast is er ook het effect van de uitzonderlijke zomer. Tom Penninckx, Client Business Partner bij Nielsen, legde gisteren tijdens een gepassioneerde toelichting tijdens de voorstelling van FMCG-poster van Gondola Academy uit dat de jaargroei onder 1% bleef, terwijl die in de maanden juli en augustus opliep tot 4,6%. Vooral bepaalde categorieën, zoals drinks, ijsjes, crèmes en deodorants.

De echte winnaar bij Colruyt is OKay. Colruyt Group meldt – zonder individuele resultaten te geven – een groei van 6,9% voor het drietal OKay, Bio-Planet en Cru. Vergis u niet: OKay is de locomotief bij dit trio. In 2018 zijn twee OKay-winkels geopend en in de toekomst wordt dat opgeschroefd naar zes per jaar. Bio-Planet bekleedt een bijzondere positie in een markt die volop in opmars is: die van de bio. Als specialist in bio heeft de keten veel geloofwaardigheid. Alleen is de inplanting ervan in de rand van de stad niet ideaal, omdat de vraag naar bio het grootst is in de stad. Het is ook daar dat nieuwe spelers initiatieven op poten zetten. Het is daarom niet vreemd dat Bio-Planet in Antwerpen zijn eerste winkel in het stadscentrum opende.

Colruyt profiteert van minder promotionele druk

Om de groei van de winstmarge te verklaren verwijst Colruyt naar een lichte ontspanning op de markt: “De concurrentie in de Belgische kleinhandel was tijdens de eerste helft van het boekjaar minder intensief dan de periode ervoor, die gekenmerkt werd door een toename van de promotionele acties en en grotere prijsdruk.” Een situatie die door Tom Penninckx bevestigd werd: de verkoop via promoties piekte in 2013 en 2014 tot meer dan 18%, terwijl ze in 2018 teruggevallen zijn tot 17,7%. Wat wel opvallend is bij de promotiedruk: het grote aandeel van de ‘giveaways’ – de gratis producten -, die in 2018 goed waren voor 3,3%.

Ook belangrijk is het eclatante succes van de huismerken van Colruyt, zoals ook Tom Penninckx aanhaalde tijdens de infosessie van Gondola Academy. De twee huismerken die het bekendst zijn in ons land zijn Boni en Everyday. Aanvankelijk gestart als een ‘brand player’ die een defensieve rol speelde tegenover hard discounters zijn ze in drie jaar tijd uitgegroeid tot de meest populaire merken van het land.

Toch is niet alles even schitterend in het rapport van de groep: de non-food heeft het moeilijk, met de totale omzet van Dreamland en Dreambaby die daalt met 7,1% in vergelijking met de vorige periode. Het is moeilijk om genoegen te nemen met de uitleg die de Colruyt Group zelf geeft voor dat dalende cijfer: het kalendereffect en de weersomstandigheden in de lente.

Een solide, maar waakzame leider

Colruyt is een marktleider in volle gezondheid, maar dat wil niet zeggen dat het niet waakzaam is. Terecht, nu hard discounters zich actiever tonen dan ooit. Lidl zet zijn expansiepolitiek verder, Aldi moet op korte termijn de vruchten plukken van zijn indrukwekkende conceptuele gedaanteverwisseling en zijn doorgedreven communicatie rond zijn eigen merken. Albert Heijn is succesvol in Vlaanderen en Jumbo staat klaar om de Belgische markt te betreden. Wat dat laatste betreft: Marc Hofman, de nieuwe operationele directeur Retail bij Colruyt, is niet van plan bij de pakken te blijven zitten. En er zijn nog andere zaken die op stapel staan: de groep bevestigt dat het zijn investeringen verhoogd heeft tot 17,9% van zijn omzet om ‘het personeel, de distributiekanalen, de transformatieprojecten en de duurzaamheid van zijn filialen’ te verbeteren. Colruyt is duidelijk niet van plan om op zijn lauweren te rusten.

Lees ook:

 

Frans Colruyt zet stap opzij: Colruyt staat voor cruciale maanden

Exclusief interview met Marc Hofman (toekomstige COO van Colruyt): “Komst Jumbo zal vuurwerk geven”