- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
In 53% van de lokale voedingswinkels, zoals bakkers, slagers en superettes, kunnen consumenten momenteel al betalen met een elektronische maaltijdcheque. Dat berekende zelfstandigenorganisatie NSZ. Een laag percentage, wetende dat er binnenkort enkel nog elektronische maaltijdcheques zullen uitgegeven worden.
Vanaf 1 oktober krijgen werknemers die maaltijdcheques krijgen (en dat zijn er 1,6 miljoen) enkel nog elektronische maaltijdcheques van hun werkgever. Wie tijdens de maand september nog papieren maaltijdcheques krijgt, kan die wel nog opmaken tot en met eind december. Toch zullen nagenoeg alle consumenten vanaf de maand oktober uitsluitend met hun e-maaltijdcheques betalen. Vanaf 1 januari 2016 is de papieren maaltijdcheque zelfs helemaal verleden tijd. En toch is het bij bijna de helft van de kleine superettes en slagers nog niet mogelijk om met de elektronische maaltijdcheque te betalen.
53% accepteert elektronische maaltijdchequeUit onderzoek van NSZ bij 631 lokale voedingswinkels (bakkers, slagers, groentewinkels, viswinkels, kaaswinkels, traiteurs en superettes) blijkt dat op dit moment nog een kleine helft van die winkels (53%) betalingen met de elektronische maaltijdcheque accepteert. Ook de drie uitgevers van dergelijke cheques bevestigen dat het bij de kleinhandel nog niet storm loopt voor de e-maaltijdtitel. Wel valt op dat superettes doorgaans wel betalingen met de elektronische maaltijdcheque accepteren, maar dat dat veel minder het geval is bij de bakker of slager om de hoek.
NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Ook al zijn we geen voorstander van dergelijke cheques, raden we alle lokale voedingswinkels wel aan om hun klanten toe te laten om met hun elektronische maaltijdcheques te betalen. Indien de kleinhandel dat niet doet, zal de sector een deel van hun klanten zien afhaken. Die consumenten zullen alle boodschappen dan bij de supermarkt doen, waar de elektronische maaltijdcheque wel overal wordt geaccepteerd. Dat zou bijzonder jammer zijn voor de sector.”
3 uitgevers, 3 contractenDe ondernemersorganisatie heeft anderzijds wel begrip voor de terughoudendheid van die voedingswinkels. Zo moeten zij een contract aangaan met de drie spelers op de markt (Sodexo, Edenred en Monizze) zodat al hun klanten, ongeacht de uitgever, met de e-maaltijdcheque kunnen betalen. “Een gezamenlijk contract zou veel beter geweest zijn en het overzichtelijker maken”, klinkt het.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?