Hoe zit het met de rendabiliteit van onze zelfstandigen? En hoe evolueert deze? Staat ze onder druk zoals heel wat uitbaters beweren? Financieel expert Luc Roesems stelt zich de vraag. Zijn onderzoek zorgt voor heel wat nieuwe inzichten over deze belangrijke pijler van de Belgische kleinhandel, die goed is voor zo’n derde van de markt. 

Methodologie

Luc Roesems heeft weer eens een indrukwekkend werkstuk afgeleverd. Het is al de vijfde keer dat hij dit doet voor Buurtsuper.be. In 2019 heeft hij er echter een nieuwe opdrachtgever bijgekregen: Aplsia, die de belangen verdedigt van Franstalige zelfstandigen. Dit nieuwe onderzoek gaat dus over de volledige Belgische retailsector, zowel in het noorden als in het zuiden van het land. Bron van de studie zijn de jaarbalansen die door de betrokkenen werden neergelegd bij de Nationale Bank (NBB). Deze balansen verschillen echter naargelang de grootte van de onderneming. 

De volledige balans

Deze wordt neergelegd door supermarkten die voldoen aan twee van de volgende drie voorwaarden: een omzet van meer dan 9 miljoen euro, minimum 50 FTE tewerkstellen of een balanstotaal van meer dan 4,5 miljoen euro hebben. Hierbij beschik je zowel over het detail van de omzet als over het bedrag van de aankoop van de goederen, waardoor je de brutomarge kan berekenen. Slechts enkelingen in de sector moeten echter zo’n volledige balans neerleggen.

De verkorte balans

Supermarkten die maar één van de drie voorwaarden vervullen, moeten slechts een balans met minder rubrieken neerleggen. De informatie die deze bevat is uiteraard beperkter. 

De microbalans

Bedrijven die slechts 10 FTE tewerkstellen en wiens omzet lager is dan 700.000 euro, of die een totale balans van minder dan 350.000 hebben, moeten slechts een zeer beperkte microbalans neerleggen.