- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
De voedselprijzen zijn gedaald sinds de piek van deze zomer, maar ze liggen nog altijd dichtbij het historische hoogtepunt van toen. De hoge prijzen doen (vooral arme) mensen naar junkfood grijpen, wat de kans op obesitas verhoogt. Dat zegt de Wereldbank in een nieuw rapport.
De voedselprijzen zijn tussen oktober en februari met 4% gedaald (bloem: -11%, suiker: -10%) als gevolg van een kleinere vraag naar graan op de markt en betere weersomstandigheden. Desondanks blijven de prijzen erg hoog, en zijn ze maar 9% lager dan de historische recordprijzen van augustus 2012. Dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid, waarschuwt de Wereldbank.
“Ongezond voedsel is over het algemeen goedkoper dan gezond eten. Arme mensen in ontwikkelingslanden die moeten omgaan met hoge voedselprijzen kiezen vaak voor goedkoop voedsel dat rijk is aan calorieën, maar nauwelijks voedingswaarde heeft”, zegt Wereldbank-onderzoeker Otaviano Canuto.
Het aantal volwassenen met overgewicht werd in 2008 geschat op 1,48 miljard. Voor 2030 worden er 2,16 miljard obese volwassenen verwacht.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?