Big data. De term vliegt ons langs alle kanten om de oren als heilige graal voor bedrijven. Maar een focus op kleine beetjes informatie, kan een even grote impact hebben. Dat vertelde Gary Kearns (MasterCard) op het World Retail Congress in Parijs, en aan Gondola.
Als Group Executive Information Services staat de Amerikaan in voor de data-analyse bij MasterCard, een bedrijf met toegang tot een enorme hoeveelheid aan data over het aankoopgedrag van mensen over de hele wereld. En toch vraagt hij meer aandacht voor “little data”.
Wat is er mis met big data?
Wij hebben ondervonden dat veel van onze klanten (waaronder retailers, red.) overdonderd worden door big data. Ze denken dat ze elk beetje data dat er bestaat moeten verzamelen en opslagen, en dat werkt verlammend. Ik zeg graag dat mensen in data zwemmen, maar toch dorstig zijn. Nochtans heb je niet voor elk probleem een massa aan data nodig. Sommige data sets zijn in bepaalde gevallen nuttiger dan andere. Het is dus minstens even belangrijk te weten wat het probleem is dat je wil oplossen, en wat je wil bereiken met de data die je hebt.
Wat is “little data” dan?
Wat we doen is het volgende: we nemen big data, en deconstrueren die tot kleinere porties data. Die geïsoleerde relevante bytes zijn “little data”. We maken daarbij het onderscheid tussen data die we wel en niet nodig hebben, want je hebt heus niet elk type data op de planeet nodig . Daar maken we dan “verteerbare” data van, wat makkelijk is door de huidige technologie en met de medewerking van experten. Zo willen we big data versimpelen en de mythe ervan doorbreken. Hoe werkt dat concreet? Het gaat erom eerst het probleem te definiëren, en vervolgens te kijken wat de data daarover vertelt. Als een retailer bijvoorbeeld wil weten wat de impact is van het weer op de verkoop, kunnen wij daar een specifiek model voor maken. Retailers beschikken zelf over een hele hoop data, maar ze weten niet altijd wat ze ermee moeten aanvangen. Een focus op relevante data is hier belangrijk. Is het bijvoorbeeld nodig om alles wat er op de sociale media over je bedrijf gezegd wordt bij te houden? Is het dan niet nuttiger om analyses te laten maken over de waardering ervan?
Maar jullie bieden met MasterCard toch zelf big data aan aan jullie klanten?
Dat klopt. Wij beschikken over aankoopdata van al onze kaarthouders. Zo zien wij in een uur 150 miljoen transacties, die allemaal anoniem zijn. Wij hebben dus geen individuele info, maar kunnen wel waardevolle insights leveren. Een retailer kunnen wij bijvoorbeeld tonen wat zijn klanten doen in andere winkels, waardoor hij zijn klanten beter kan begrijpen en voorspellingen kan maken over hun koopgedrag. Gegevens over aankoopgedrag blijven immers de ultieme data. Hoe meer info over de klant, hoe beter je hem kan begrijpen. Maar je moet jezelf de vraag stellen welke data je nodig hebt om hem te begrijpen.