- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
De Nederlandse milieuorganisatie Milieudefensie plaatst grote vraagtekens bij de klimaatinspanningen van Ahold Delhaize. Het retailconcern moet volgens haar meer verantwoordelijkheid nemen voor de uitstoot van broeikasgassen door leveranciers en klanten. De organisatie sluit een rechtszaak niet uit.
De Nederlandse milieuvereniging Milieudefensie heeft een lijst gemaakt van 29 bedrijven die volgens haar niet voldoende doen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te bereiken, niet toevallig na een onheilspellend rapport van het klimaatpanel van de VN vorige week, waarin stond dat de wereldwijde uitstoot een nieuwe record bereikte. Op die lijst staat ook Ahold Delhaize. Op de algemene aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize die woensdag plaats vindt, zal de milieuorganisatie het bedrijf oproepen om meer te doen voor het klimaat. Ahold Delhaize wil de CO2-uitstoot van winkels, kantoren en transport tegen 2030 halveren, maar ambieert ‘slechts’ een vermindering van 15% in de toeleveringsketen. Dat vindt de milieuorganisatie te weinig: ze wil dat de fusiegroep ook verantwoordelijk wordt voor de uitstoot van zijn leveranciers en klanten – goed voor wel 95% van de totale uitstoot van de groep.
Dat is allesbehalve evident. Ahold Delhaize moet in dat geval de uitstoot van alle producten van haar leveranciers kennen en hen op basis daarvan bepaalde bijkomende voorwaarden opleggen. Een hele zware opgave, die vandaag nog eens bemoeilijkt wordt door de grondstoffenproblemen en de energie- en transportkosten. “We hebben vorig jaar de doelstellingen aangescherpt voor de emissies uit onze eigen operatie. Eind dit jaar zullen we met een verder plan voor onze indirecte uitstoot komen,” reageert Ahold Delhaize op de eis van de milieuorganisatie. Die beraadt zich tegen 15 april over mogelijke juridische stappen. Milieudefensie won eerder al een rechtszaak tegen Shell en kon vorig jaar afdwingen dat het oliebedrijf strengere uitstootdoelstellingen volgde, een beslissing waartegen Shell intussen in beroep ging. In Nederland slaagde klimaatorganisatie Urgenda er ook al in om via de rechter bedrijven en overheid strengere uitstootnormen te laten naleven.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?