Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) is volop bezig met de voorbereiding van het heropenen van de winkels. Die zou er moeten komen op maandag 4 mei. “Ik vind het belangrijk dat het economische leven kan hervat worden, op voorwaarde dat de veiligheid voor klanten en personeel gewaarborgd is."
“De winkels moeten terug open begin mei, anders gebeuren er catastrofes.” Wouter Torfs, ceo van schoenen Torfs, wond er op de webinar van Gondola Society vorige week donderdag geen doekjes om. De heropening van niet-voedingswinkels is een kwestie van overleven. “Ik ben bezorgd over de toestand van onze economie. Nu is alles nog stil, de problemen blijven onder de radar. Maar eens we terug gaan opstarten, zal duidelijk worden hoe slecht we eraan toe zijn. We hebben overbruggingskredieten en technische werkloosheid, maar dat neemt niet weg dat er grote problemen aankomen.” Ook Comeos dringt aan op een heropening van de winkels: er zijn volgens de handelsfederatie nu al moderetailers die een faillissement voorbereiden. Een verlenging van de lockdown zou nog meer tragedies veroorzaken.“De marges voor retailers zijn zo klein dat ze al gauw financieel in de problemen komen. Als ze niet snel kunnen openen, is het voor hen over en uit”, zegt Pierre-Alexandre Billiet, ceo van Gondola.
Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) volgt de bezorgdheid van de retailers en is volop bezig met de voorbereiding van de heropening van de winkels. Het scenario zou daarbij zijn dat winkels op maandag 4 mei heropenen. “Ik ben voorstander van het heropenen van de winkels, op voorwaarde dat de veiligheid van het personeel en de klanten gewaarborgd wordt. We zijn dat nu volop aan het bekijken met de mensen uit de sector, met preventieverantwoordelijken en met specialisten. We willen dat alles grondig en met overleg gebeurt.” De minister benadrukt nog dat het uiteindelijk het crisiscentrum is dat de knoop over de heropening moet doorhakken. De verwachting is dat vrijdag bekend gemaakt wordt dat winkels vanaf 4 mei terug opengaan.
Bij die heropening wordt verwezen naar het buitenland, waar winkels vandaag al open zijn. In Nederland mogen alle winkels open zijn, zolang ze in staat zijn anderhalve meter tussen alle aanwezigen te garanderen. In Duitsland mogen sinds maandag winkels met een oppervlakte tot 800 m² weer openen. Boekhandels en fietsenwinkels mogen ongeacht de vloeroppervlakte weer de deuren openen. Grotere winkels en de winkels in grote Duitse steden komen later aan de beurt. Ook Oostenrijk hanteert een soepeler regime dan ons land. Kleine zaken, bouwmarkten en tuincentra mochten er vorige week weer de deuren openen. Vanaf 2 mei mogen alle winkels er weer open zijn.
De vraag om winkels te heropenen valt samen met de vraag van werkgevers om op 4 mei zoveel mogelijk economische activiteiten opnieuw op te starten. “We vragen een gedetailleerd en doordacht plan dat op tijd wordt gecommuniceerd zodat ondernemers zich tijdig kunnen voorbereiden. Als zij niet snel een perspectief krijgen, overleven ze deze crisis niet”, zegt Bart Lodewyckx van Unizo-Limburg in Het Belang Van Limburg. “Met de opening van de tuincentra en doe-het-zelfzaken zaterdag is aangetoond dat een heropening van alle winkels mogelijk is. Experten moeten per activiteit en sector wel strikte richtlijnen geven over hoeveel mensen per m² zijn toegelaten.”