- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Meer dan de helft van de kleinhandelaars werkt zes dagen op zeven, en dat meer dan 10 uur per dag. En toch verdienen ze 10% minder dan een gemiddelde zelfstandige. Dat zou wel eens aan hun openingsuren kunnen liggen, zegt het NSZ.
Uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 52% van de handelszaken al sluit om 18u. 22% gaat om 18u30 toe en 16% om 19u. Kleinhandelaars zijn gemiddeld 68 uren open per week, tegenover 67 uur tien jaar geleden. Maar ondertussen is de maatschappij wel geëvolueerd en verwachten klanten latere openingsuren. “Al is het zeker niet onze bedoeling om dat op te leggen, maar we raden wel aan dat handelaars hun oor te luister leggen bij hun klanten om na te gaan of andere openingsuren nodig zijn”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.
Gezien de veranderende realiteit en het feit dat mensen steeds later en minder ‘nine to five’ werken, raadt NSZ handelaars aan om te polsen naar de noden van hun klanten. Indien blijkt dat een significant deel van de klanten meer zou kopen bij latere openingsuren, is het misschien aangewezen om de openingsuren te herbekijken. NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “We willen de handelaars zeker niet aanzetten om nog meer te werken, want dat is niet doenbaar, maar we raden hen wel aan om hun openingsuren te analyseren in functie van de noden van de klant. Vindt de klant de openingsuren prima, hoeven handelaars niets te veranderen, maar indien door latere openingsuren de klanten wat vaker naar de zaak zouden komen, kunnen ze nagaan of die latere uren nergens anders kunnen gecompenseerd worden, tijdens een dood moment tijdens de dag bijvoorbeeld.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?