- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Vanaf 1 januari 2023 voert Nederland statiegeld op blikjes in. Het statiegeldbedrag per blikje wordt minimaal 15 cent. De Nederlandse regering komt met de maatregel omdat er nog steeds te veel blik als zwerfafval in het milieu belandt. "Dit zal het statiegelddossier in België een flinke boost geven.”
Nederland voert binnen een kleine twee jaar statiegeld op blik in. De ingangsdatum is volgens de Nederlandse staatssecretaris van Milieu Stientje van Veldhoven realistisch en haalbaar. Wel noemt ze het opzetten van een speciaal statiegeldsysteem voor blik “een majeure operatie”. Producenten zijn verantwoordelijk voor het opzetten hiervan en dragen ook de kosten. Horeca en kleine verkooppunten zijn vrijgesteld van de innameplicht.
In Nederland gaan per jaar 2 miljard blikjes over de toonbank, 150 miljoen daarvan belanden in het milieu. Vanaf 1 juli dit jaar komt er al statiegeld op kleine plastic flesjes. Op alle flesjes kleiner dan 1 liter wordt dan ook 15 cent extra geheven, die klanten terugkrijgen als ze het flesje inleveren. De Statiegeldalliantie, die in België en Nederland bedrijven, gemeenten en organisaties verenigt die ijveren voor de invoering van statiegeld, toont zich verheugd over de beslissing.“De uitrol van statiegeld in Nederland zal het statiegelddossier in België een flinke boost geven.”
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?