- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Een vleesverwerker in Nederland heeft volgens documenten van een toezichthouder fraude gepleegd door normaal vlees als biologisch te verkopen. Het vlees werd onder andere ook in België verkocht. Ook tientallen andere bedrijven worden verdacht van fraude.
De fraude met gewoon vlees dat als biologisch verkocht werd, leverde de vleesverwerker honderdduizenden euro’s op, meldt de Nederlandse zender RTL. Het nieuws kwam naar buiten op basis van twee rapporten van toezichthouders Skal Biocontrole en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en bestrijkt de periode 2015 tot 2018. Uit één rapport blijkt dat gewoon vlees van een Brabantse vleesverwerker als biologisch verkocht werd in Nederland, Duitsland en België. De eerste aanwijzingen van fraude kwamen al in 2015 aan het licht. Het zou gaan om producten als rundergehakt en varkenssaucijzen.
Hoeveel kilo vlees onterecht als biologisch werd verkocht kon niet precies worden vastgesteld, maar “het financiële voordeel is aanzienlijk”, staat in de onderzoeksrapporten. De vleesverwerker moest nooit voor de rechter verschijnen. De zaak kreeg geen prioriteit bij de opsporingsdienst, staat in een verslag. De achterliggende reden is een tekort is aan mankracht en middelen, laat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit bij navraag weten. Zij leiden de strafrechtelijke onderzoeken naar voedselfraude. Zaken waarbij de voedselveiligheid in het geding is, krijgen voorrang. De vleesverwerker ontkent dat er gefraudeerd werd. In totaal zijn er 58 vermoedens van misleiding en 10 vermoedns van de zwaardere overtreding fraude. Het gaat om eten dat wordt verkocht als biologisch, maar dat niet voldoet aan de strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. De biologische sector groeit hard en is daarmee volgens deskundigen zeer fraudegevoelig.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?