- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
De zeeboerderij van Colruyt Group voor de kust van Nieuwpoort botst opnieuw op protest van zeiljachteigenaars. Zij vinden de locatie hinderlijk. Ze omsingelden dit weekend de boerderij om hun ongenoegen kenbaar te maken.
Net voor de kust van Nieuwpoort bouwt Colruyt Group aan een zeeboerderij voor de kweek van mosselen, oesters en zeewier. Het project botst op protest van zeilers die dit weekend met meer dan honderd jachtboten de locatie omsingelden. De eigenaars vinden dat ze geen inspraak gekregen hebben en dat de zeeboerderij heel hinderlijk gelegen is. Naast de boerderij houdt het Belgische leger, voor de kust van Lombardsijde, regelmatig schietoefeningen, waardoor ze geen uitweg hebben bij het in- en uitvaren. De jachteigenaars hopen dat het project kan verschoven worden, zodat ze vrije doorgang hebben. Volgens Colruyt Group werd alles vooraf goed bekeken, waardoor er voldoende plaats is om in en uit te varen. Toch wil minister van Justitie Vincent Van Quickenborne volgens de VRT NWS bekijken of de zeeboerderij niet enkele honderden meters kan opschuiven om de zeilers meer ruimte te geven. Het is niet duidelijk of Colruyt daar oren naar heeft en of er genoeg druk is om die eis kracht bij te zetten. Het is niet de eerste keer dat het project op protest botst. Ook vissers protesteerden al tegen de komst van de zeeboerderij, omdat het pal in een gebied ligt waarin zij werken. De stad Nieuwpoort spande een kortgeding aan dat ongegrond werd verklaard. Er lopen ook nog twee procedures bij de Raad van State. Colruyt Group heeft daar niet op gewacht om de bouw van de zeeboerderij te starten. Het verwachten de eerste mosselen van eigen kweek volgend jaar in de winkels.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?