Ondanks de moeilijke omstandigheden blijft plezier een sterke trend in de levensmiddelensector. Deze trend zou volgens TNS Sofres 52,5% van de voedingsinnovaties vertegenwoordigen en dus deel uitmaken van de meest representatieve trends van het wereldwijde aanbod aan innovaties. Wij richten ons nu op grotere perfectie en meer variëteit voor de zintuigen. De consumenten lijken tegenwoordig terug te keren naar authentieke producten of streekproducten en zich verre te houden van producten die nieuwe sensaties bieden (uiteenlopende smaken, aroma’s, texturen en kleuren). Maar pas op, ‘plezier’ is niet per se synoniem aan ‘luxe’ Volgens XTCWorld Innovation zouden de drijfveren van de industrieën misschien niet de goede zijn. Als de consument zichzelf een plezier wil doen, zal hij namelijk eerder voor authenticiteit kiezen dan voor fun, exclusiviteit of creativiteit.
Pleziertrends:
- de slimme discount
Goedkope producten, vaak zonder enig design, zijn minder aantrekkelijk. Toch zegt, wereldwijd gezien, bijna de helft van de klanten uit te zijn op de laagste prijs. De consument lijkt liever te willen dat de industrie en de distributie hem vleien vanwege zijn kwaliteiten als slimme koper dan dat ze zijn status als klant “met een klein budget” benadrukken. De producten van morgen moeten dus esthetische en praktische kwaliteit uitstralen (gezinsverpakking of zelfs per stuk, enz.) waardoor degene die ze koopt in achting stijgt.
- Dagelijks een beetje luxe
Tegenwoordig prevaleert de “winst-prijs”-verhouding boven de eenvoudige “prijs-kwaliteit”-verhouding die gunstig was voor het middensegment. Al gaat de consument naar de discount voor de aankoop van zijn basisproducten, hij aarzelt echter niet om ook producten te kiezen waarvan de verwachte winst een relatief hoge prijs rechtvaardigt. Dat kan een winst zijn met betrekking tot plezier (chocola bijvoorbeeld), gezondheid (margarine), gebruiksgemak, enz. Volgens TNS Sofres veroorloven bijna 8 op de 10 consumenten zich bij de aankoop van voedingsmiddelen “een beetje luxe” voor momenten van puur plezier. 83% in Frankrijk, 81% in het Verenigd Koninkrijk en 87% in Rusland.
- Ik kook!
Met de komst van televisieprogramma’s over koken, ontstond de behoefte om zelf gerechten te bereiden. Deze trend kwam niet alleen voort uit deze mediahype, maar ook uit een hogere zelfwaardering door het creëren van voedsel en de kostenbeheersing, evenals door de kwaliteit van de maaltijden die thuis bereid worden (voor 80% van de consumenten). Het “doe het voor mij” heeft plaatsgemaakt voor “help mij het goed te doen”. De consument wil producten die vervelende taken beperken, maar “pleziertaken” aanmoedigen. Volgens TNS Sofres verklaart bijna 60% van de consumenten van koken te houden. Voor meer dan 75% van de consumenten zou deze activiteit een mogelijke bron van bezuinigingen kunnen blijken.
- Goed en mooi
De maaltijd is een favoriet welzijnsmoment geworden. In Europa zijn nieuwe restaurantmerken gekomen. Zij bieden slimme en feestelijke alternatieven waarmee men waardering oogst. In deze winkelrestaurants wordt de versheid van de producten onder de aandacht gebracht, evenals smaak- en seizoensaspecten, enz. Dit alles in een designomgeving. Deze hybride plaatsen verschijnen als nieuwe concurrenten van het klassieke en collectieve restaurantwezen, maar ook van houders van traiteurafdelingen.