De online marktplaats Storesquare komt niet echt van de grond, behalve voor de mode- en speelgoedwinkels. Het aantal deelnemende kmo’s daalt, alsook het aantal transacties. Het platform startte vier jaar geleden als Vlaams antwoord op buitenlandse marktplaatsen zoals Amazon en Bol.com.

Storesquare werd in 2014 opgericht door Roularta, met Unizo en KBC als minderheidsaandeelhouders. Het is een platform waarop lokale KMO’s hun producten kunnen aanbieden zonder dat ze zelf een webshop met achterliggende logistiek moeten opstarten. Storesquare zorgt voor de logistieke afhandeling van de bestellingen en verwerkt ook de betalingen. In ruil betalen handelaars maandelijks een vast bedrag en een commissie op elk verkocht product.

In de beginfase waren 1.600 zelfstandige winkeliers aangesloten maar door onder meer de lage naamsbekendheid vielen de resultaten tegen en haakten een groot aantal af. Een kapitaalinjectie moest een betere zichtbaarheid door reclame mogelijk maken, maar de resultaten vielen tegen. Volgens De Tijd telt Storesquare vandaag nog een kleine 500 deelnemende KMO’s. Dat is de helft minder dan een jaar geleden. Toen waren het er nog zo’n 900.

Stefan Seghers, directeur Digitaal bij Roularta, noemt die halvering 'gezond'. “We focussen louter op het aanbod waarmee we onszelf kunnen differentiëren”, zegt hij aan de krant.

Aantal transacties daalt

Storesquare is nu een kleinschalig platform dat zich vooral richt op mode- en speelgoedwinkels, zeker sinds vorig jaar een grote elektroketen met 300 afhaalpunten afhaakte. De Tijd meldt nog dat Roularta alle investeringen stopte om elektronicaketens op zijn platform te krijgen. In de segmenten mode en speelgoed blijft het aantal handelaars wel op peil. 

Met de daling van het aantal handelaars zakte ook het aantal transacties vorig jaar met 20%. De omzet bleef wel gelijk omdat de commissie werd verhoogd. Volgens de krant boekte Storesquare vorig jaar een nettoverlies van 2,90 miljoen euro, wat minder is dan de 4,3 miljoen euro in 2017. Storesquare zou tegen begin volgend jaar opnieuw boven water komen, zegt Seghers.