Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in zijn fabriek in Wieze in Oost-Vlaanderen stilgelegd nadat er salmonella werd ontdekt. Het bedrijf heeft dat zelf bekendgemaakt. Intussen legden verschillende chocoladeverwerkende bedrijven ook hun productie stil.

Barry Callebaut ontdekte vorige maandag een productielot dat positief was op salmonella. De poductie ligt stil, de chocoladeproducten die het na 25 juni produceerde in Wieze zijn de deur niet uitgegaan. Er zijn volgens de chocoladefabrikant geen aanwijzingen dat gecontamineerde chocolade tot bij de consument is geraakt. De chocolade wordt vanuit de fabriek naar verwerkers en dus niet rechtstreeks naar de consument gestuurd. Toch moet er nog bevestiging komen dat er geen mogelijk besmette chocolade bij de eindgebruikers beland is.

“De robuuste voedselveiligheidsprogramma’s zorgden ervoor dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron”, luidt het. Barry Callebaut bracht zelf het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) op de hoogte van het incident en legde als voorzorgsmaatregel alle chocoladeproductielijnen in Wieze stil. Alle producten die gemaakt werden sinds de test werden geblokkeerd. De chocoladeproductie in Wieze blijft tot nader order opgeschort. Uit voorzorg heeft het bedrijf alle klanten gecontacteerd en gevraagd om alle mogelijk verzonden producten te blokkeren. Later vandaag komt Barry Callebaut met meer informatie.

Update: 

De chocoladeverwerkers Neuhaus, The Belgian Chocolate Group, Guylian en Mondelez leggen hun productie volledig of gedeeltelijk stil nadat ze mogelijk besmette chocolade hebben gekregen van chocoladereus Barry Callebaut, meldt de krant De Tijd. De fabriek van de pralinemaker Neuhaus ligt donderdag volledig stil, net als die van concurrent Guylian. Ook Mondelez - bekend van merken als LU, Milka en Côte d'Or -legde uit voorzorg enkele productielijnen stil. The Belgian Chocolate Group legde 60 procent van zijn productielijnen stil. Het Kempense bedrijf produceert jaarlijks voor 50 miljoen euro aan pralines en chocoladerepen voor de huismerken van supermarkten en voert die uit naar meer dan honderd landen.