De vraag naar lokale, authentieke en meer duurzame voeding heeft ook de (re)branding en verpakking van voedingsproducten in een stroomversnelling gebracht. Nieuwe merken – vaak start-ups – en ook merken van internationale spelers willen meerwaarde brengen via de verpakking. De strijd om op te vallen in het schap is heviger dan ooit!

Na alle obstakels van de voorbije jaren heeft de verpakkingsindustrie zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Meer flexibiliteit, en misschien ook een andere soort druk, denkt Julien Riviezzo, executive creative director bij .becoming: “Maar creatief gezien is dat een kans. We leren opnieuw te vertrouwen op onze intuïtie en steeds preciezer te zijn in de selectie van ideeën.”

Kansen zijn er zeker. Het voorbije decennium was er de opkomst, het succes (en soms ook het verdwijnen) van start-ups die op zoek gingen naar een specifieke, catchy en instagrammable branding. “Ook grote merken sprongen mee op de kar en vragen soms om een jeugdige en lokale look & feel”, zegt Francis Van Acker, CEO van DesignRepublic. “We zien een evolutie van research driven biefings naar style driven briefings, vooral bij start-ups.”