Vinum & Spiritus hekelt “discriminatoir politiek beleid, waarbij biersector voorkeur krijgt op gezondheid”
De Belgische federatie van wijn en gedistilleerd vindt de maatregelen van de Minister van Volksgezondheid Maggie De Block, over het verbieden van alcoholische dranken aan jongeren jonger dan 18, onvoldoende. De federatie vindt het niet kunnen dat het belang van de biersector voorgaat op de gezondheid.
Volgens Vinum & Spiritus, de Belgische federatie van wijn en sterke dranken, zijn de onlangs aangekondigde voorstellen van Minister van Volksgezondheid De Block onvoldoende om effectief alcoholmisbruik bij jongeren tegen te gaan. De federatie is niet tegen deze maatregelen en waardeert zelf wat de politieke wereld probeert te doen om jongeren tegen alcohol te beschermen. Maar ze hekelt het feit dat “de maatregelen opnieuw een beperkte categorie van alcoholhoudende dranken aanpakt.” Daarom beoordelen ze deze maatregelen als onvoldoende.
De voorstellen van Minister De Block over het verbieden van alcoholhoudende aperitieven aan jongeren jonger dan 18 zijn volgens Vinum & Spiritus onvoldoende om de strijd tegen alcoholmisbruik bij jongeren tegen te gaan. In België verkiezen 67% van de jongens en 48% van de meisjes een glas bier boven een andere alcoholische drank. (bron: ESPAD 2016). “Bij jongeren van 16 tot 18 jaar komen de gevallen van overmatig drankgebruik door bier zes keer meer voor dan overmatig drankgebruik door sterke drank. Bovendien bevatten speciaalbieren en gearomatiseerde bieren veel meer alcohol dan verscheidene aperitieven en premixen,” aldus de federatie.
Voor “totaalverbod op alcohol voor minderjarigen”
Volgens Vinum & Spiritus geven de aangekondigde maatregelen wel de indruk dat er gestreden wordt tegen alcoholmisbruik bij jongeren, terwijl in werkelijkheid het overgrote deel van de problematische alcoholconsumptie bij minderjarigen gespaard wordt. “Het doel wordt hierdoor niet bereikt. De Minister versterkt het beeld dat 16-jarigen zonder probleem bier mogen consumeren. De Block ondermijnt de pogingen om een akkoord te bereiken over een totaal verbod van alcohol voor minderjarigen, wat een duidelijkere maatregel zou zijn en bovendien eenvoudiger uit te voeren zou zijn,” zegt Vinum & Spiritus in een persbericht.
De federatie moedigt de deelnemers van de Interministeriële Conferentie, waarbij de Minister van Volksgezondheid De Block samenzit met de verschillende gemeenschappen, aan om een reeks nuttige maatregelen te nemen in de strijd tegen alcoholmisbruik. Enerzijds door te focussen op preventie en anderzijds door te focussen op het percentage van de Belgische bevolking (6% in 2013 volgens een gezondheidsenquête van het WIV-ISP) dat echt een alcoholprobleem heeft. Vinum & Spiritus is voorts van mening dat de meest efficiënte maatregel het totaalverbod op alcohol zou zijn voor jongeren onder de 18 jaar, een maatregel die trouwens al van kracht is in de meeste Europese landen.
“In het Belgische alcoholbeleid wordt met twee maten en twee gewichten gewerkt,” oordeelt de federatie. Ze vinden dat wijn en gedistilleerd onrechtvaardiger en strenger behandeld worden dan bier. “Het alcoholgehalte van een normaal glas bier (25cl), een glas wijn (15cl) of een glas sterk drank (3cl) hebben allemaal hetzelfde effect op het menselijk lichaam. Alcohol is immers alcohol,” herinnert Vinum & Spiritus.
Een uppercut voor de Belgische begroting en economie
In zijn betoog verwijst Vinum Et Spiritus ook naar de discriminerende accijnsverhoging op wijn en sterke drank van eind 2015, waarbij opnieuw enkel de producten van wijn en gedistilleerd werden geviseerd.
In 2016 daalde de verkoop van sterke dranken met 25% ten opzichte van 2015. De retailers en de horeca tekende respectievelijk een verlies aan van 16% en één van maar liefst 50%. In plaats van het aanpassen van de consumptie, heeft de consument eerder zijn koopgedrag aangepast. De aankoop van alcohol door Belgen in Luxemburg is met 40% gestegen en de toename van de verkoop van sterke drank ligt in Noord-Frankrijk tweemaal hoger dan in de rest van Frankrijk.
Tussen december 2014 en december 2016 kochten de Belgische huishoudens drie keer meer alcoholische dranken in het buitenland (+278%). “De accijnsverhoging bracht trouwens niet de verhoopte 212 miljoen euro extra op. Integendeel, de netto-omzet daalde met 22 miljoen euro in 2016 in vergelijking met 2015. Er werden dan wel 51 miljoen binnengehaald door de accijnsverhoging, maar de Staat verloor wel 73 miljoen euro aan btw-inkomsten. De ongelijke verhoging zorgde ook voor een bedreiging van 4600 jobs: 800 direct verbonden met de sector, 3800 indirect verbonden.
Preventie op scholen
Om de strijd aan te gaan tegen alcoholmisbruik, pleit Vinum & Spiritus voor preventie op de schoolbanken. “94% van de Belgen die wel op rationele manier alcohol verbruiken, moeten aangemoedigd worden om deze verantwoordelijke houding vol te houden. Dit zijn voorbeelden van efficiënte maatregelen tegen alcoholmisbruik.