- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
De prijzen voor maïs, tarwe en andere granen zitten de komende tijd nog flink in de lift. Een van de redenen is dat het weer een steeds groter risico vormt voor de voedselproductie. Dat zegt Abdolreza Abbassian, hoofdeconoom van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. In december bereikte de voedselindex van de FAO een recordhoogte. De stijging zal voorlopig aanhouden. `Onze grootste zorg is onvoorspelbaarheid`, aldus Abbassian. Vooral de prijsstijging van granen is zorgelijk. Tarwe werd alleen al in december 17% duurder, maïs 11%. De prijzen van oliezaden en suiker zijn geëxplodeerd. Een ton geraffineerde suiker kostte woensdag 752,70 dollar, ruim het dubbele van de prijs in juni 2008. Rijst werd door meevallende oogsten goedkoper. Naast het weer zijn de gestegen brandstofprijzen, groeiende vraag in China en India en een stijgende vraag naar bio-energie de belangrijkste oorzaken voor de stijging van de voedselprijzen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?