- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Vandaag vindt er een wereldwijde klimaatststaking plaats. Heel wat bedrijven nemen deel, en ook voor retailers is het een signaal dat niet onopgemerkt mag voorbij gaan. De inzet is groot.
Klimaatopwarming en retail lijken op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken hebben. Om niet te zeggen niets, zelfs. Maar dat is op het eerste gezicht, want de inzet is ook voor retailers en voedingsbedrijven niet te onderschatten. De klimaatopwarming is zich sneller dan gedacht aan het doorzetten en dat heeft zijn impact op zowel consumenten, producenten en retailers. Als de opwarming zich doorzet, kunnen we binnenkort grand cru wijn kweken in de Stille Kempen en sinaasappelen in de Ardennen. Nu klinkt die voorbeelden best leuk, maar het is minder leuk als we het op wereldschaal bekijken. Het betekent dat veel gebieden waar op dit moment maïs, aardappelen en andere producten gekweekt worden in de toekomst potentieel verloren gaan als landbouwgebied. Volgens een rapport van de Asian Development Bank ondervinden Vietnam, Thailand en Indonesië de grootste effecten van de klimaatverandering in Azië. De bank voorspelt een daling tot de helft van de rijstopbrengst tegen 2100, als er niet ingegrepen wordt. We moeten zelfs niet zo ver van huis gaan om de directe impact op te meten: ook de graanoogsten in Europa lijden eronder. Een studie in Environmental Research Letters voorspelt dat de warmere zomers de oogst van wintertarwe in Frankrijk tegen het einde van de eeuw met 7 tot 21 procent doen dalen. Nog in Frankrijk dreigen wijndomeinen te verdwijnen als de opwarming zich doorzet.
Kortom: voor de productie van zowat alle voedingsmiddelen heeft de klimaatopwarming een grote impact. In veel gevallen dreigen grondstoffen en voeding schaarser te worden en vaak ook moeilijker om te produceren. De impact daarvan kan voor een deel opgevangen worden door technologische verbeteringen, zoals het creëren van steviger rijstsoorten die beter bestand zijn tegen meer barre weersomstandigheden, maar die maatregelen kunnen niet overal gerealiseerd worden en veranderen niets aan het feit dat de landbouwgrond schaarser wordt. De onzekerheid in de productie van voeding heeft ook zijn invloed op de prijs. Vandaag al zijn er grote schommelingen te zien in de prijs van producten als koffie en chocolade door de weersomstandigheden en naarmate die onzekerheid groeit, stijgen ook de prijzen. Die stijgingen hebben op hun beurt invloed op de koopkracht van consumenten. De prijsschommelingen en onzekerheid kunnen ook zorgen voor wrijvingen en conflicten en zelfs voor nog meer migratie dan nu het geval is. Factoren die niet alleen onze voedingsindustrie aan het wankelen kunnen brengen, maar ook onze samenleving potentieel kunnen ontwrichten. Vast staat dat retailers vroeg of laat met de impact van de klimaatopwarming te maken krijgen. En de kans is héél klein dat die in zijn geheel positief zal zijn.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?