Hard discounter Aldi voert de strijd tegen voedselverspilling op en versterkt tegelijk zijn samenwerking met de Voedselbanken door voortaan ook voedseloverschotten in te vriezen. Op die manier blijven producten langer houdbaar en komen er meer producten terecht bij minderbedeelden. 

Dat Aldi zich inzet voor de maatschappij en tegelijk het gevecht tegen voedselverspilling zeer ernstig neemt, bleek nog maar eens tijdens het afgelopen eindejaar toen de hard discounter wenskaarten verkocht ten voordele van de Voedselbanken. In totaal bracht de actie maar liefst 50.000 euro op. De opbrengst daarvan werd integraal geschonken aan de Voedselbanken in de vorm van 10.000 bereide maaltijden. Toch wil Aldi nu nog een stapje verder gaan door voortaan ook voedseloverschotten in te vriezen. 

“Tot op heden werden producten met naderende houdbaarheidsdata meermaals per week opgehaald in onze winkels”, vertelt Ruth Broekaert, Manager Corporate Responsibility bij Aldi. “Deze voedseloverschotten dienden dan snel verdeeld te worden naar diegenen die het minder breed hebben. Door de producten in te vriezen blijven ze veel langer goed en komen er finaal meer producten terecht bij de minst bedeelden.” 

“Wij zijn de enigste retailer in België die zo werkt”

Het invriezen van voedseloverschotten is een volledig nieuw concept bij Aldi. “Eind 2017 heeft het Federaal voedselagentschap (FAVV) adviezen gepubliceerd voor het invriezen van voedseloverschotten, wat ons heeft geholpen om onze werkmethode goed uit te werken en zo nog meer voedselverschotten een nieuw leven te geven. Bij mijn weten zijn wij de enige retailer die op deze manier werkt”, verduidelijkt Jason Sevestre, woordvoerder bij Aldi.

In de praktijk gaat het om alle producten die de hard discounter aanbiedt in zijn frigo. “Als een reactie op de grote vraag van de Voedselbanken vriezen we nu een uitgebreid gamma aan producten in”, vervolgt Jason Sevestre. “Het gaat daarbij onder meer om boter, vis, bereide maaltijden,  salades voor op de boterham, aardappelen, groenten, vlees, patisserie en verschillende soorten verse broden. Rekening houdend met de richtlijnen van het FAVV, kunnen we geen yoghurt, (verse) kaas, melkdesserts, dranken, pralines of salades invriezen.” Als bepaalde producten niet op de lijst staan kunnen “partners van de Voedselbanken ons rechtstreeks contacteren, mochten ze ander fruit, groenten of brood nodig hebben. Het is ook mogelijk om producten met een licht beschadigde verpakking aan te bieden. In dat geval, zullen we de producten niet invriezen, maar kunnen de partners de producten  in de winkel komen ophalen.”

Het nieuwe invriesconcept van Aldi wordt vandaag toegepast in alle winkels van het bedrijf, met uitzondering van enkele filialen die niet over een vriescel beschikken. “Onze winkels in de regio van Namen kiezen ervoor om dagelijks samen te werken om hun overschotten, waarvoor geen diepvriezen nodig zijn, te recupereren”, besluit Jason Sevestre.

“De strijd tegen honger gaat hand in hand met de strijd tegen voedselverspilling”

Jozef Mottar, afgevaardigd bestuurder van de Belgische Federatie van de Voedselbanken, is alvast erg enthousiast over het nieuwe initiatief van Aldi. “Het invriezen van voedseloverschotten zal zorgen voor een nog intensere samenwerking met Aldi”, verklaart hij. “Dergelijke inspanningen kunnen wij alleen maar waarderen. De groep van mensen in nood wordt steeds groter en op deze manier kunnen we beter voldoen aan de toegenomen vraag. Dit toont aan dat de strijd tegen honger hand in hand gaat met de strijd tegen voedselverspilling.”

#greenmonth

Gondola.be staat heel de maand februari in het teken van duurzaamheid. Geïnteresseerd in meer duurzaam nieuws?

Klik dan hier!
#greenmonth