Het Nederlandse winkelconcern Blokker Holding heeft over 2016 dieprode cijfers geschreven. De herstructureringskosten bij de verschillende winkelketens van de holding drukten zwaar op het jaarresultaat. 

De totale omzet van Blokker Holding daalde met circa 5% van 2,076 miljard euro (2015) naar 1,965 miljard. Deze omzetdaling is voor een aanzienlijk deel toe te schrijven aan de sluiting van meer dan 100 winkels, zegt Blokker. "Exclusief deze sluitingen daalde de omzet met 2,3%", klinkt het. Daarnaast hadden ook de tegenvallende prestaties in de huishoud-sector (-10,2%) een negatieve invloed op de omzetcijfers.

In totaal moest Blokker in 2016 een verlies van 180 miljoen euro slikken, nadat de holding ook in 2015 al 52 miljoen euro in het rood ging. Het Nederlandse concern wijst naar de hoge herstructurerings- en reorganisatiekosten (met name de kosten voor het sluiten van verlieslatende filialen, voorzieningen voor afvloeiing van personeel en versnelde afbouw van incourante voorraad) als oorzaak voor dit slechte resultaat.

Maar ook operationeel is er sprake van tientallen miljoenen euro's verlies. De EBITDA ging 49 miljoen euro in het rood door de lagere omzet, negatieve margeontwikkelingen (promotiebeleid) en lage productbeschikbaarheid.

Blokker Holding zelf zegt dat het zich aan dit resultaat verwacht had. "Het nettoverlies dat wij over 2016 realiseren hebben wij voor een belangrijk deel voorzien", zegt Casper Meijer, CEO Blokker Holding. "Meer dan de helft van het nettoverlies is toe te schrijven aan de kosten voor herstructurering die wij in 2016 volgens plan uitgevoerd hebben. Ook voorzien was de daling van de omzet als gevolg van de winkelsluitingen met name bij Huishoud." 

Meijer wil duidelijk maken dat de impact van de herstructureringsmaatregelen ingecalculeerd is, en dat het bedrijf financieel gezond genoeg is om de schok ervan op te vangen. "Wij hebben voldoende financiële middelen en steun van de aandeelhouders om deze plannen, alsmede de eerder aangekondigde strategie voor het concern als geheel goed uit te voeren", klinkt het.

Reorganisatie

Blokker Holding maakte onlangs de drastische beslissing om alle winkelketens behalve vlaggenschip Blokker van de hand te doen. Woonwinkelketen Leen Bakker werd ondertussen al verkocht, maar ook speelgoedketens Intertoys (Intertoys, Bart Smit en Toys XL) en Maxi Toys, decoratiewinkel Xenos en low end retailer Big Bazar staan in de etalage. Blokker nam die beslissing omdat er bij de verschillende winkelketens te veel werk op de plank lag. Het bedrijf koos om enkel verder te gaan met Blokker zelf, om zich volledig te kunnen focussen op het herstel van de leiderspositie van de huishoudketen.

In het kader van die beslissing werd ook aangekondigd dat de winkelketen het komende jaar een 100-tal winkels in Nederland zal sluiten, nadat in februari al duidelijk werd dat er ook in België 69 Blokker-winkels zullen sluiten. De holding herhaalt dat deze maatregelen ingrijpend, maar noodzakelijk zijn om de toekomst van Blokker te verzekeren.

 

Online groeit

Ondanks de rode cijfers en de negatieve invloed van de grootschalige reorganisatie in het bedrijf, wil Blokker de blik ook op de toekomst richten. De retailer benadrukt in de jaarresultaten dat de vernieuwde Blokker-winkels goed draaien en dat de online verkoop van Blokker met 25% stijgt.