Na een nettoverlies van 344 miljoen euro vorig jaar en verschillende moeilijkheden, besluit de Blokker-familie om na 122 jaar een meerderheidsbelang in de keten te verkopen. Dat bevestigt president-commissaris Michiel Witteveen aan Het Financieel Dagblad. De eerste verkennende verkoopgesprekken zijn al gestart.
Dat Blokker in een diepe crisis zit, is niets nieuws. De Nederlandse groep, die al sinds 2014 verlieslatend is, bevindt zich namelijk in een erg penibele situatie: de concurrentiële druk is enorm door onder andere de opkomst van Action, de bevestiging van de terugkeer van Hema, of de situatie binnen de speelgoedmarkt. Daarom besloot de keten vorig jaar om zijn andere dochterondernemingen (Intertoys, Maxi Toys, Xenos en Leen Bakker) te verkopen en zich enkel te richten op zijn Blokker-vestigingen. Door het geld van die transacties te investeren in Blokker en te kiezen voor een nieuwe strategie hoopte de familie om het bedrijf terug op het juiste pad te brengen. Alleen gaven het nettoverlies van 344 miljoen euro vorig jaar en het vertrek van CEO Casper Meijer in juni dit jaar, na onenigheid over de snelheid van de veranderingen en de onderliggende financiële resultaten, aan dat de problemen nog lang niet van de baan waren. En dat wordt nu opnieuw bevestigd, want president-commissaris Michiel Witteveen liet aan Het Financieel Dagblad weten dat de familie een meederheidsbelang in Blokker verkoopt. Daarnaast zou de keten ook zijn overige retailactiviteiten als Big Bazar en de resterende Xenos-winkels die nog niet verkocht zijn, van de hand willen doen.
Witteveen bevestigt dat er momenteel verkennende gesprekken lopen met mogelijke kopers. Volgens Het Financieel Dagblad zouden daarbij twee Nederlandse private equityfirma’s betrokken zijn, meer bepaald Parcom en Waterland, al weigerden zij het nieuws voorlopig te bevestigen. Daarnaast zou het Blokker-concern ook contact gezocht hebben met buitenlandse investeerders en strategische kopers.
Dat de Blokker-familie ervoor kiest om het bedrijf na 122 jaar te verkopen, is een doordachte keuze. Door de transactie kan Blokker immers zijn schulden, die momenteel op minstens 150 miljoen euro worden geschat, laten kwijtschelden, schrijft Het Financieel Dagblad.
"Verkoop gaat gepaard met winkelsluitingen en banenverlies"
Volgens Chris Van Wesemael, non-food retail expert bij Gondola, is het geen verrassing dat er wordt overgegaan tot een verkoop van Blokker. “Alleen lijkt ook hier weer het 'too little too late'-verhaal van toepassing zoals we al vaker zeiden over alle rijkelijk late ingrepen van de Blokker-familie in een poging de keten terug 'consumer-able' te maken", reageert Chris Van Wesemael. "Dat de familie meteen ook aangeeft de schulden die zij op de keten kan verhalen te willen kwijtschelden, toont aan hoe hoog het water hun aan de lippen staat. De vraag blijft welke investeerder bereid zal zijn om een zinkend schip over te nemen. Al zal de overname, ongeacht door wie, gepaard gaan met verdere winkelsluitingen en dus banenverlies."
Wat met Blokker België?
Dan rest nog de vraag welke impact de verkoop zal hebben op de Belgische Blokker-vestigingen. “Of de impact groot zal zijn in België blijft een moeilijke vraag. Als ik zie dat er wordt gesproken met Waterland, hebben we hier een kandidaat die ook sterk actief is in België en een kantoor heeft in Antwerpen. Alleszins zullen private equityspelers zich focussen op het snel terug rendabel maken van het bedrijf en daar wringt het schoentje: is er nog wel een plaats voor Blokker in het Belgische overbevolkte retaillandschap?", vervolgt Chris Van Wesemael.