Vivactis
Brits vlees is authentiek en van een goede kwaliteit en sluit dan ook heel goed aan bij de trend van “minder, maar beter consumeren”. “Brits vlees heeft nog heel wat te bieden voor de Belgische markt en vormt voor supermarkten vooral een kans om hun aanbod te diversifiëren”, stelt de vertegenwoordigster voor Brits vlees op de Belgische markt, Carole Daems.
In een gespannen context waarin de prijs een prioriteit blijft, is een deel van de consumenten nog altijd op zoek naar producten die voldoen aan hoge normen op het vlak van kwaliteit, smaak en duurzaamheid. Vlees uit Groot-Brittannië sluit mooi aan bij die trend. “Het grootste deel van het vleesaanbod in de supermarkten is vaak heel lokaal, maar komt ook soms van het andere eind van de wereld”, vertelt Carole Daems, die optreedt als vertegenwoordigster voor Brits vlees op de Belgische markt. “Als we polsen bij de Belgische consumenten, gaat hun voorkeur inderdaad naar lokale productie, maar tegelijk willen ze ook voortdurend hun maaltijden diversifiëren, ‘superfruits’ uittesten en experimenteren met exotische keukens. Ze zijn op zoek naar nieuwe smaaksensaties, maar willen tegelijk toch zeker zijn van de beste kwaliteit. Door de belangstelling voor premium vleesproducten, die ook blijkt uit het succes van rijpingskelders, is er vraag naar uitzonderlijke producten. Brits vlees sluit aan bij de trend van ‘beter, maar minder consumeren’, met meer aandacht voor de smaak en het plezier. Het vormt een uitstekend alternatief voor het Belgische aanbod, omdat het ook lokaal is en voldoet aan hoge kwaliteitsnormen.”
Hoge kwaliteitsnormen en een label
Maar hoe komt die kwaliteit tot uiting? “De Britse normen op het vlak van dierenwelzijn of traceerbaarheid zijn zo niet hoger, dan toch minstens gelijk aan de Belgische normen”, stelt Carole Daems. “Brits vlees voldoet immers aan strenge specificaties, zowel wat betreft traceerbaarheid als milieu-impact en ook voor de verschillende specifieke certificeringen.” Die maximale kwaliteit vertaalt zich via de oorsprong en het terroir. Vanuit die optiek stelt de Britse raad voor de ontwikkeling van de land- en tuinbouw (AHDB) trouwens etiketten met ‘Ilovebeefandlamb’ ter beschikking van distributeurs en groothandelaars. Die etiketten kunnen ze aanbrengen op de verpakkingen om aandacht te vragen voor de oorsprong en de kwaliteit van het Britse vlees. Begin 2025 zal de AHDB de zichtbaarheid van dit label nog verbeteren door het aanbieden van het label ‘Quality Meat of Britain’, waarbij alle inlichtingen toegankelijk zullen zijn via een website.
Een uniek aanbod, vooral gericht op de schapenteelt
Naast de voordelen van de strenge specificaties en de ethische en milieuwaarden maakt Brits vlees het vooral ook mogelijk om het aanbod in uw winkel te diversifiëren. Brits vlees biedt uiteraard kwaliteitsrundvlees, maar ook en vooral lamsvlees, met uitzonderlijke rassen als Blackface en Bluefaced Leicester, die typisch zijn voor het Britse terroir. “De teelt van schapen in België is beperkt, terwijl het Verenigd Koninkrijk een aantal rassen met een uitgesproken smaak en eeuwenoude knowhow te bieden heeft”, vervolgt Carole Daems. “Het is dus niet de bedoeling om superioriteit te claimen ten opzichte van de Belgische slagerstraditie, die volstrekt opmerkelijk is, maar wel om de keuze te verruimen voor consumenten die op zoek zijn naar meer diversiteit in hun voeding. Ook de smaak is anders. Dankzij een vochtig klimaat en natuurlijke weilanden garandeert de Britse traditie een vleeskwaliteit die elders moeilijk te kopiëren valt. Het gemarmerde vlees – de spieren van het dier zijn dooraderd met vet – is een variant die verschilt van het typisch Belgische vlees, dat meer gericht is op een ‘magere smaak’. Het wordt sterk gewaardeerd door chef-koks en op die manier maken ook de consumenten kennis met noties als terroir, marmering en een smaak die perfect past bij hun zoektocht naar meer variatie in het eten.”
Geschikt voor de halalmarkt
Een andere niet te verwaarlozen troef van het Britse vlees, en dan vooral van het lamsvlees, is dat het ook geschikt is voor de halalmarkt. De Britse vleessector levert immers al vele jaren inspanningen om te voldoen aan de halalnormen, door kwaliteit en dierenwelzijn te verzekeren. “Een van de redenen van die aanpassing aan de halalmarkt is de goed verankerde kosmopolitische traditie”, legt Carole Daems uit. “De productie van halalvlees maakt dan ook deel uit van de Britse normen en het slachten en de verwerking zijn op natuurlijke wijze ontwikkeld. De AHDB ondersteunt de Britse verwerkers bij de productie van halalvlees, met een strenge traceerbaarheid en halalcertificeringen die geschikt zijn voor de Europese en de internationale markt. De Britse halalkeurmerken garanderen integriteit en conformiteit, en dat versterkt het vertrouwen van de moslimconsumenten.” Met zijn vele troeven, zowel op het vlak van kwaliteit als traceerbaarheid als op het vlak van smaak, biedt Brits vlees dus nog ongekende kansen, die het verschil kunnen maken in uw winkelrekken.
Centraal aanspreekpunt voor België
De markt voor vlees telt heel veel verschillende actoren, maar gelukkig heeft de sector van het Britse vlees een centraal aanspreekpunt voor de Belgische markt, in de persoon van Carole Daems. “Winkeluitbaters of groothandelaars mogen mij gerust opbellen of een mail sturen. Afhankelijk van wat ze zoeken, zal ik hen dan doorverwijzen naar een specifieke producent of distributeur. Het is de bedoeling om de kennismaking te bevorderen door eventueel ontmoetingen te organiseren, door communicatiemateriaal voor de consumenten te maken of zelfs een label te ontwikkelen voor een winkelketen. Het is mijn taak om de verkoop te ondersteunen. Het enige wat ik niet kan doen, is onderhandelen over de prijzen.”
Meer info
Carole Daems
0477/81.08.30
carole.daems@vivactisbenelux.com