Het commercieel vastgoed in Vlaanderen krabbelt na een moeilijke periode rechtop, stelt immobiliënspecialist JLL vast, op basis van een analyse van de belangrijkste indicatoren op de markt. Het duurste winkelvastgoed van het land, op de Meir in Antwerpen, zag zijn waarde wel met 11% dalen.

Het laatste rapport van JLL laat een gunstig beeld zien voor het commerciële vastgoed in Vlaanderen, nu fysieke winkelketens op zoek zijn naar een nieuw evenwicht. “De commerciële zones in de periferie van steden zijn momenteel het sterke punt van Vlaanderen, al zijn er ook heel veel transacties in winkels die in typische winkelstraten in binnensteden geregistreerd worden. Bepaalde sectoren zijn in expanse, andere zijn nog bezig met het optimaliseren van hun netwerken”, aldus JLL.

JLL ziet een stijging van het aantal transacties in het segment retailparken. “In het begin van september was het aantal transacties voor 2021 in Vlaanderen al 32% hoger dan die van de eerste drie trimesters van het voorbije jaar, maar ook 18% hoger dan het vijfjaarlijkse gemiddelde van de sector.” Bij de transacties ziet Vlaanderen een stijging van 24% tegenover september van vorig jaar. Het aantal transacties nam ook toe in Brussel (+23%), maar vooral in de Waalse regio (+38%). Het winkelvastgoed ziet een heropleving in alle regio’s, al vertegenwoordigt Vlaanderen 67% van alle investeringen in winkels in ons land. Het marktsegment in de stadsperiferie in Vlaanderen laat de grootste stijging zien, met 36%. De centrale winkelstraten en de commerciële centra zien ook een toename tegenover de eerste drie trimesters van vorig jaar, met een stijging van respectievelijk 17% en 32% op jaarbasis, en dat slechts op enkele weken van het eind van het trimester.”

Home deco en supermarkten bovenaan

De eerste plaats in de ranglijst gaat naar merken uit de sector home deco, zoals Jysk, Overstock, Heytens, Experioo of ook nog Sleepwood, die 34% van de transacties vertegenwoordigen. De helft van die winkels bevinden zich in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen. Supermarkten staan op de tweede plaats, met 25% van het transactie-volume. Zij zijn actief in alle provincies, vooral Antwerpen en West-Vlaanderen. De categorie mode maakt de top drie volledig, maar vertegenwoordigt slechts 10% van de totale oppervlakte in Vlaanderen. Hoe zit het met de huur? De duurste plaats is – zoals al geweten – de Meir in Antwerpen, met 1.600 euro per vierkante meter. Daarmee is het net iets duurder dan de Nieuwstraat in Brussel. Voor de Meir is het een daling van 11% tegenover een jaar eerder. “Voor prestigieuze winkelcentra zoals Wijnegem en Waasland loopt de huur op tot 1.150 euro per vierkante meter per jaar. Die van de commerciële parken in Vlaanderen is stabiel gebleven tegenover vorig jaar, tegen 165 euro per vierkante meter per jaar, met stabiele vooruitzichten”, schrijft het agentschap. De grootste rendementen voor de winkelstraten zijn momenteel 25 basispunten hoger dan een jaar, op 4%. De grootste rendementen voor de commerciële centra zijn momenteel 4,75%, stabiel tegenover het haar ervoor, maar 25 basispunten hoger dan twee jaar geleden. In Vlaanderen zijn ze stabiel gebleven in de loop van de twee voorbije jaren, op 5,50%.