iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
Na een vergadering over de prijs van de winkelkar met Fevia en het Prijzenobservatorium, roept de minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne (PS), voedingsproducenten op om tot een akkoord te komen over hoe ze de voedselprijzen kunnen laten dalen in de supermarkt. Hij verwacht tegen midden juli een oplossing.
"Ik heb de spelers in de (voedings)sector gevraagd in te stemmen met het vervroegen van de heronderhandeling van de winkelprijzen, die elk jaar plaatsvindt. Het is niet normaal dat wanneer de grondstoffen in prijs dalen, de consument maanden geduld moet oefenen vooraleer het effect daarvan in de winkel te zien", zegt Pierre-Yves Dermagne in een persbericht. De federale minister van Economie verwijst naar de daling van de prijzen van veel grondstoffen (granen, melk, plantaardige oliën, enzovoort, maar ook energie) in de afgelopen maanden, al duurt het volgens hem te lang eer die prijsdalingen zich weerspiegelen in de supermarkt. "Ik heb de actoren van de sector gevraagd om tegen half juli tot een akkoord te komen”, klinkt het. “Dit overleg, dat de verschillende schakels van de Belgische voedselketen samenbrengt, is cruciaal om de voedselprijzen voor de consument te verlagen.” Deze oproep volgt er na een vergadering over de prijs van de winkelkar tussen de minister, Fevia en vertegenwoordigers van het Prijzenobservatorium, met als doel oplossingen te vinden om de voedselprijzen te doen dalen. Hiermee treedt Pierre-Yves Dermagne in zekere zin in de voetsporen van zijn Franse collega Bruno Le Maire, die onlangs een akkoord bereikte met 75 grote voedingsbedrijven om de prijzen van honderden producten vanaf volgende maand te verlagen.
Om er zeker van te zijn dat de verschillende spelers uit de voedselketen het spel meespelen, zullen de marges en prijzen in de Belgische agrovoedingssector vergeleken worden met de situatie in de buurlanden. De gegevens die door het Prijzenobservatorium werd verzameld zullen hier ook voor worden gebruikt. Minister Dermagne dreigt er bovendien mee om, indien voedingsproducenten weigeren mee te werken, een lijst te publiceren met bedrijven die weigeren hun prijzen te verlagen.
De federatie van de voedingssector, Fevia, zegt "verrast" te zijn door dit nieuws. "Ten eerste zijn we verrast omdat we pas dit weekend zijn uitgenodigd om de kwestie te bespreken”, vertelt Nicholas Courant, communicatiedirecteur van de federatie, aan Belga. "Ten tweede omdat hij (Pierre-Yves Dermagne) impliceerde dat hij gevraagd had om het ketenoverleg op te starten, terwijl wij de initiatiefnemers zijn.” Hij wijst er ook op dat de context in België en Frankrijk verschillend is. “Hoewel Frankrijk een prijsblokkering toepast, mogen we niet vergeten dat het land op het hoogtepunt van de energiecrisis de sector te hulp schoot. In België was dat niet het geval. (...) Bepaalde kosten konden ook niet doorgerekend worden in de prijs door contracten met de supermarkten, die vaak weigerden te heronderhandelen. Bedrijven hebben met verlies moeten verkopen.” Tot slot stelt Feria zich ook vragen bij de lijst die Dermagne wil publiceren van bedrijven die weigeren om hun prijzen aan te passen. "Hoe denkt hij dat te realiseren? Waar zal hij de gegevens vinden van alle bedrijven in de voedingsketen”, klinkt het.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?