- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
Flash info
Nieuwe Europese wetgeving verbiedt de invoer van koffie, rundvlees, soja, palmolie, cacao en hout wanneer die gepaard gaan met ontbossing. De Europese Unie hoopt met de maatregel wereldwijd de norm te zetten. De impact voor de voedingsindustrie is groot.
De Europese Unie komt enkele dagen na de klimaattop in Glasgow met strenge maatregelen voor het inperken van ontbossing elders in de wereld. Europa is de tweede grootste afnemer van soja, rundvlees, palm-olie, hout, cacao en koffie. Die worden vaak op industriële schaal gefabriceerd, wat gepaard gaat met ontbossing. Invoerders van hout en levensmiddelenproducten, maar ook van af-geleide producten zoals leder, chocolade en meubelen zullen moeten bewijzen dat hun producten alleen geteeld worden op bestaande landbouwgronden. Een eerste vereiste is dat de producten die op de Europese markt komen traceerbaar zijn, zodat duidelijk is uit welke regio ze afkomstig zijn. Landen of bepaalde regio’s worden aangemerkt als hoog of laag risico op basis van de staat en de snelheid van de ontbossing.
Bedrijven moeten hun toeleveringsketen ook onderwerpen aan zorgvuldig onderzoek. De Europese lidstaten zijn verantwoordelijk voor de controle. Daarbij wordt gekeken of de ontbossing doorgaat en met welke snelheid, maar ook naar politieke criteria, zoals het bestaan van een nationale wetgeving en sancties tegen illegale ontbossing. Voor de handel met regio’s die als laag risico geboekstaafd staan, zijn die zorgvuldigheidsverplichtingen beperkt. De vraag om ontbossing in andere delen van de wereld te stoppen, leeft al langer. Vrijwillige akkoorden en labels voor duurzame producten dekten vaak niet de lading. Het Europees Parlement eiste eerder dit jaar wetgeving voor duurzaam ondernemen. Volgens milieuorganisatie WWF speelt ook België een belangrijke rol in ontbossing: de oppervlakte die nodig is voor het maken van de producten die België invoert en consumeert en die nu streng gereglementeerd worden, bedraagt drie de oppervlakte van ons land.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?