De enige vakbeurs voor vakmensen uit de foodretail en de voedingsberoepen in Franstalig België is op 2, 3 en 4 februari 2025  opnieuw te gast in Namur Expo. Uitbaters van supermarkten en inkopers uit de foodretail  kunnen er een groot aantal producenten ontmoeten en kennismaken met de nieuwste trends, terwijl ze ook volop de kans krijgen om hun professionele netwerk uit te breiden.

In de loop der jaren is de vakbeurs “Saveurs & Métiers”, die in 2025 aan haar zesde editie toe is, uitgegroeid tot een niet te missen ontmoeting tussen vakmensen uit de voedingsberoepen in Wallonië. Dit is een van de zeldzame momenten van het jaar dat u op één enkele locatie kunt kennismaken met een honderdtal exposanten, inspirerende lezingen kunt bijwonen en tegelijk uw professionele netwerk verder kunt uitbouwen. “Supermarktuitbaters en inkopers hebben er alle belang bij om op deze beurs aanwezig te zijn, vooral ook gezien de grote uitdagingen die zich aandienen voor het komende jaar”, meent Marie Henin, Community Builder bij Easyfairs, dat de beurs organiseert. 

“Zij moeten voldoen aan de steeds grotere eisen van de consumenten, die op zoek zijn naar traceerbare, duurzame kwaliteitsproducten, maar zij moeten ook innoveren, medewerkers werven en tegelijk verder digitaliseren om competitief te blijven.” 

Tijdens de driedaagse vakbeurs van 2 tot 4 februari in Namur Expo kunnen winkel- en supermarktuitbaters kennismaken met een honderdtal exposanten, zowel ambachtslui als distributeurs of leveranciers van materiaal en diensten. “Naast de mogelijkheid tot ontmoeting met de belangrijkste groothandelaars en leveranciers van uitrusting voor de sector biedt de beurs ook twee thematische ruimtes”, vervolgt Marie Henin. “Saveurs de chez nous” brengt een vijftigtal Waalse producenten en ambachtslieden samen die lid zijn van Apaq-W. Op die manier krijgen inkopers de kans om het aanbod van een afdeling uit te breiden of te diversifiëren. “Marketplace” bestaat dan weer uit stands die op de een of andere manier inspelen op de nieuwste consumptietrends, zoals biologische voeding, natuurlijke of weinig bewerkte producten, vegetarische of veganistische voeding, producten die mikken op zero waste, smaken uit de wereldkeuken, enzovoort. 

Saveurs & métiers 2023 - Namur Expo
©

Sébastien Roberty

Netwerking, seminars en rekrutering

Zoals elke vakbeurs zal ook “Saveurs & Métiers” weer heel wat kansen bieden om inspiratie op te doen en professionele relaties uit te bouwen. Op maandag 3 februari organiseert Apaq-W, het Waals Agentschap voor de Promotie van Kwaliteitslandbouw, een “Business Club” over het thema van de “korte keten”, waarbij het producenten in contact wil brengen met inkopers. Het lezingenprogramma, samengesteld in partnerschap met Retail Influencer Vincent Panneels (20/CENT Retail), voorziet seminars over de trends van 2025, met bijzondere aandacht voor de verwachtingen van de consumenten en de ontwikkelingen op de markt: op maandag 3 februari geeft een inkoper van de categorie Verse Voeding bij Delhaize een lezing over dit onderwerp, de volgende dag (dinsdag 4 februari) is het de beurt aan een inkoper uit de categorie Vlees bij Carrefour. 

Op maandag 3 februari kunt u nog meer inspiratie opdoen, tijdens een lezing over sociale media. Daarin leert u hoe u de juiste inhoud kunt creëren en uw communicatie doeltreffend kunt richten met behulp van lokale data, om uw campagnes een maximale invloed te geven in uw verzorgingsgebied. Tot slot is ook de Waalse dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding Forem van de partij. In de context van de schaarste aan arbeidskrachten in de voedingssector beantwoordt Forem uw vragen, met name over steun van het Waals Gewest op het vlak van werkgelegenheid. De dienst zal ook individuele gesprekken organiseren. “Dit brede programma zal supermarktuitbaters en alle andere mensen die actief zijn in de foodretail de kans bieden om hun netwerk en hun activiteiten uit te breiden en om inspiratie op te doen”, besluit Marie Henin. 

Praktische info

Wanneer? 

  • Zondag 2/02: 10.00 – 19.00 uur

  • Maandag 3/02: 10.00 – 19.00 uur

  • Dinsdag 4/02: 10.00 – 18.00 uur

Waar? 

Namur Expo

Avenue Sergent Vrithoff, 2 

5000 Namur

www.saveurs-metiers.be 

Gratis toegang voor professionals: registreer nu!

Klik hier!