Moeten we ons zorgen maken over onze voedselveiligheid, nu er een hepatitis A-besmetting bij blauwe bessen van Albert Heijn vastgesteld werd, bij dezelfde supermarkt andijvie uit de rekken werd gehaald en Coca-Cola een rist producten uit de handel moet halen? 

Sommigen verslikten zich even in hun cola. Begin deze week kwam het bericht dat Coca-Cola blikjes of flessen Fuze Tea, Fanta, Nalu, Royal Bliss, Tropico en Coca-Cola met code 328 GE tot 338 GE terug roept. De drankjes bevatten een te hoge dosis chloraat, een chemisch product dat in de voedingssector gebruikt wordt als ontsmettingsmiddel. In een reactie zegt Coca-Cola dat het de bron van het probleem heeft kunnen herleiden tot een container die in het productieproces gebruikt wordt als onderdeel van de waterbehandeling. “Die heeft geen enkel verband met onze ingrediënten. We bekijken momenteel nog wat er precies is gebeurd, zodat we onze processen eventueel kunnen bijsturen om onze hoge kwaliteitseisen veilig te stellen”, aldus senior communications manager Kim Evenepoel. Het gezondheidsrisico voor consumenten was zeer laag, blijkt uit onafhankelijke expertanalyses. Eerder deze maand was er een terugroepingen van diepvriesbessen bij Albert Heijn die mogelijk met het hepatitis A-virus besmet waren. Nog bij Albert Heijn bleek ook andijvie uit de rekken gehaald te moeten worden, wegens een te hoog gehalte van het gewasbeschermingsmiddel tau-fluvalinaat. 

De terugroepingen trokken om verschillende redenen heel wat aandacht. Bij Coca-Cola ging het om een zeldzame ingreep (in de jongste tien jaar was er geen terugroeping, meldt het bedrijf, red), waarbij een grote groep drankjes getroffen werd. Bij Albert Heijn zorgde de mogelijke besmetting met het hepatitis A-virus bij bessen voor ongerustheid, daarna volgde ook een nieuwe terugroeping. Toch blijkt uit cijfers van het Federale Voedselagentschap (FAVV) dat er niet meer producten uit de rekken gehaald werden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Integendeel: tot dusver werden 11 producten teruggeroepen, vorig jaar waren dat er in dezelfde periode (tot en met 26 januari) 16. Ook de voorbije maanden zijn er geen opmerkelijke stijgingen, zegt woordvoerder Hélène Bonte: “Als we kijken naar het aantal recalls en waarschuwingen dat werd gepubliceerd de laatste maanden zien we dat dit cijfer altijd een beetje schommelt. Deze maand zitten we op 22, in december 2024 waren dat er 28, in november 31, in oktober 39. We kunnen dus niet spreken van een plotse toename in terugroepingen.” Het FAVV ziet de voorbije jaren de voedselveiligheid eerder toenemen. In 2023 was er een verbetering van 2,2% tegenover een jaar eerder. Tegenover 2020 is er zelfs een stijging van 12,2%. Er is volgens het FAVV geen enkele aanwijzing dat bedrijven losser zouden omgaan met voedselveiligheid. Een stijging in cijfers kan ook toe te schrijven zijn aan betere controles, aldus Hélène Bonte.