Istock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Istock
De invoering van een statiegeldsysteem in Vlaanderen zal pas voor eind 2025 zijn. Dat liet Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, gisteren weten in het parlement na vragen van Mieke Schauvliege (Groen) en Steve Vandenberghe (Vooruit).
Er is de laatste tijd al veel inkt gevloeid over het onderwerp statiegeld. Duidelijk is dat er een systeem zal komen om tegemoet te komen aan de beslissing van het Europese Parlement vorige week dat alle EU-lidstaten verplicht om tegen 2029 minstens 90% van de plastic flesjes en drankblikjes apart in te zamelen - tenzij het EU-land al over een ander systeem beschikt waardoor de doelstelling kan gehaald worden. De drie Belgische gewesten bekeken al langer welk systeem ze konden invoeren, aangezien ze tot een uniforme Belgische regeling willen komen. Al bleek het vinden van een systeem dat voor alle drie de gewesten goed is, niet zo gemakkelijk. Het Brussels gewest sprak openlijk zijn voorkeur uit voor het klassieke statiegeldsysteem, terwijl de twee andere gewesten de beslissing nog op de lange baan schoven. Ook de timing voor het invoeren van een statiegeldsysteem was nog niet definitief, al lijkt daar langs Vlaamse kant nu meer duidelijkheid rond te zijn. Na vragen in het parlement van Mieke Schauvliege en Steve Vandenberghe liet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir namelijk weten dat er een voorlopig akkoord is bereikt. Dat moet wel nog definitief worden goedgekeurd, waarna de minister de tekst eerst nog zorgvuldig juridisch wil onderzoeken. Opvallend is wel dat ze eraan toevoegt dat ze nog steeds wacht op de Waalse studie "om zo een systeem in te voeren dat gelijk loopt met de andere gewesten". Na de definitieve beslissing is er volgens Demir nog eens 12 tot 15 maanden nodig om het statiegeldsysteem - wat dat dan ook mag zijn - in te voeren. "De invoering zal dus eerder voor eind 2025 zijn", klinkt het bij de Vlaamse minister van Omgeving. Een antwoord dat niet in goede aarde viel bij andere Vlaamse ministers die haar een gebrek aan daadkracht verwijten.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?