iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
De Europese foodretail heeft een moeilijk jaar achter de rug, maar in de tweede helft van 2023 is er beterschap op komst, zeggen EuroCommerce en McKinsey & Company in The State of Grocery Report 2023. De hoge inflatie valt in de komende maanden terug, waardoor de daling van volumes een halt toegeroepen wordt.
Vorig jaar draaide alles rond inflatie, stellen EuroCommerce en McKinsey vast, die een rondvraag deden bij 12.000 consumenten en 50 foodretailmanagers in 20 Europese landen, waaronder België. De impact was duidelijk: vorig jaar daalde de omzet van Europese foodretailers met 7,1%, een gevolg van downtrading, consumenten die kiezen voor goedkopere huismerken. De omzet steeg met 2,9%, maar daar zaten prijsstijgingen – van gemiddeld 10,7% - voor veel tussen. De volumes daalden met 3,6% gemiddeld, er was een downtrading effect van 3,6%. Het leidde tot een substantiële groei voor private label: 1,9 procentpunt tegenover 2021. Die komt vooral discounters ten goed. Zij zagen hun marktaandeel met 1,4% groeien tegenover 2021. Hypermarkten verloren 0,2 procentpunt, online 0,3 en supermarkten 0,1. Het rapport geeft ook cijfers voor België. Zo geeft 51% van de Belgen op zoek te gaan naar manieren om te besparen en zegt 39% dat ze goedkopere producten kopen om dat te doen. 43% koopt private label in plaats van A-merken, het op één na hoogste in Europa. Die focus op prijs gaat bij de Belgische consument ten koste van biologische voeding (-10%) en de bereidheid om meer te betalen voor gezonde voeding (-12%).
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?