iStock
- Zelfscan: vloek of zegen?
- Fotoreportage: Ontdek het beste van Sial
- Dossiers: warme kazen, melkdesserts, bereide maaltijden, etnische producten ...
iStock
De boerenbonden FUGEA en Boerenforum hebben deze dinsdagochtend de winkel van Colruyt in Ath geblokkeerd. De twee organisaties protesteren tegen de strategie van de Belgische retailer om de afgelopen jaren landbouwgrond op te kopen.
Om klokslag 10 uur verzamelde zich een groep boeren met hun tractoren voor de Colruyt supermarkt in Ath. De actie, opgezet op initiatief van de vakbonden FUGEA en Boerenforum en het Réseau de Soutien à l'Agriculture Paysanne, had tot doel de klanten van de detailhandelaar bewust te maken van wat de drie organisaties omschrijven als de “strategie van het detailhandelsconcern om landbouwgrond in te pikken”. Activisten plakten ook stickers die deze praktijken aan de kaak stelden op de karretjes van een vijftigtal andere winkels in Wallonië, Vlaanderen en Brussel.
Volgens de FUGEA en het Boerenforum heeft Colruyt Group de afgelopen jaren via zijn vastgoedmaatschappij Colim al meer dan 175 hectare landbouwgrond en weilanden verworven. De twee organisaties hekelen al lang deze strategie, die volgens hen de prijzen op de markt voor landbouwgrond opdrijft en het jonge boeren onmogelijk maakt grond te kopen. "Ik wilde grond kopen die ik al bewerkte, maar Colruyt bood de eigenaar vier keer de marktprijs. Het was voor mij onmogelijk om deze prijs te evenaren," zegt Nicolas Van der Meeren, lid van het bestuur van FUGEA en landbouwer in Henegouwen. "Als Colruyt Group de vrees van de boeren tot nu toe niet serieus lijkt te nemen, hopen de landbouwvakbonden en organisaties die de boerenlandbouw ondersteunen dat een bredere media-aandacht voor hun grondaankoopbeleid het supermarktconcern ertoe zal aanzetten zijn strategie, die schadelijk is voor zowel de boeren als onze voedselsoevereiniteit, te herzien", besluiten de organisaties in hun persbericht.
"Er is geen agressieve prospectie," zegt het bedrijf. "Als Belgische speler willen we zoveel mogelijk Belgisch en lokaal aanbod aanbieden, om het veilig te stellen en letterlijk te verankeren. De inzet op landbouwgrond is voor ons dan ook de volgende logische stap", legt Colruyt uit. "Een belangrijk punt voor ons is dat we samenwerken met onafhankelijke boeren. Dit is een win-winsituatie, omdat het de boeren in staat stelt extra inkomsten te genereren zonder zelf grote investeringen te hoeven doen. We willen samen met boeren werken aan initiatieven die bijdragen aan de duurzaamheid en innovatie van landbouwgrond en gewassen: gezondere bodems, duurzame teeltconcepten en innovatieve gewassen (...) Dit samenwerkingsmodel is in onze ogen een belangrijke hefboom om vraag en aanbod nog beter op elkaar af te stemmen en zo tegemoet te komen aan de behoeften van de consument. Tot slot onderstreept de groep een van de belangrijkste engagementen van haar visie: "landbouwgrond blijft landbouwgrond".
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?