- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
De salmonella-besmetting bij Barry Callebaut levert voor de betrokken bedrijven een kater van miljoenen euro’s op. Zij moeten hun productie deels of volledig stil leggen.
Vorige week ontdekte Barry Callebaut dat er een salmonellabesmetting was in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze. Het ziet er voorlopig naar uit dat er geen besmette chocolade bij consumenten is beland, maar voor de bedrijven die chocolade van Barry Callebaut hebben gebruikt is de schade wel groot. Onder meer de pralinefabriek van Neuhaus ligt de komende maand stil, terwijl The Belgian Chocolate Group in de komende weken 60% van zijn productielijnen niet kan gebruiken. Ook pralinemaker Guylian en de Franse fabriek van Mondelez lags stil, omdat een deel van de machines moeten gereinigd worden. In de krant De Tijd doen verschillende bedrijven hun beklag over het feit dat Barry Callebaut niet snel genoeg reageerde en communiceerde over de besmetting, met als gevolg dat de impact nog groter was. De chocoladereus zegt dat hij zo snel mogelijk gereageerd heeft. Het is nog vroeg om de precieze schadde op te meten, maar het is duidelijk dat het om miljoenen gaat. Sommige klanten van Barry Callebaut lijken van zins die rekening door te schuiven naar hun leverancier.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?