- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
De Nederlandse overheid zit mee aan tafel bij de onderhandelingen over de redding van Hema. Het bekijkt welke rol het kan spelen bij het bedrijf.
Hema zit in zware moeilijkheden.Vorige week maakte de Nederlandse winkelketen, die ook winkels in België heeft, bekend dat de publicatie van zijn jaarcijfers naar een onbekend moment uitgesteld wordt. Het is al de tweede keer dit jaar dat het bedrijf van die mogelijkheid gebruik maakt. Hema ziet, net als de rest van de retailsector, stevig af van de coronacrisis. De winkelketen kampt al jaren met een grote schuldenberg, versterkt door de crisis.
Nu komt de Nederlandse overheid op de proppen, weet het Financieele Dagblad. ‘Den Haag houdt de situatie rond Hema al maanden scherp in de gaten omdat het een grote werkgever is’, zegt een betrokkene aan de krant. HEMA heeft in Nederland 9.500 mensen in dienst en telt er 550 filialen. Het is niet evident om geld in Hema te pompen. In tegenstelling tot luchtvaartmaatschappij KLM is de keten niet van strategisch belang voor Nederland. De Nederlandse regering nam wel al een eerste stap door een zakenbank aan te stellen die de mogelijkheden kan onderzoeken.
Hema is al een tijd in gesprek met zijn schuldeisers over een schuldverlichting. Een groep obligatiehouders die 600 miljoen euro leende aan het bedrijf, wil de helft van de schulden laten vallen, als ze eigenaar mogen worden. Op die manier zou huidig eigenaar miljardair Marcel Boekhoorn naar de deur gewezen worden. Probleem is en blijft dat de banken geen leningen willen geven.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?