Het ziet er niet goed uit voor de non-foodbedrijven: velen onder hen vragen juridische bescherming aan als gevolg van de coronacrisis. Na FNG, Esprit en e5 mode, worden nu ook Orchestra-Prémaman en Inno, dat deel uitmaakt van Galeria Kaufhof, aan het lijstje toegevoegd.

De coronacrisis begint zijn eerste slachtoffers te eisen. Vooral binnen de non-foodsector worden bedrijven zwaar getroffen. Na FNG dat zijn schuldenberg door de crisis ziet oplopen tot meer dan vier keer de winst, Hema dat zijn omzet fors ziet wegzakken en vreest voor zijn bestaan, en modeketens e5 mode en Esprit die al juridische bescherming tegen schuldeiders aanvroegen, trekken nu ook andere bedrijven aan de alarmbel. Zo vragen nu ook kinder- en babykledingketen Orchestra-Prémaman en het Duitse modeconcern Galeria Kaufhof, het moederbedrijf van Inno, juridische bescherming aan.

Orchestra-Prémaman

Orchestra-Prémaman verkeerde al een tijdje in een moeilijke periode. Zo kondigde het bedrijf eind vorig jaar aan verschillende winkels te willen sluiten en kwam het in februari nog aanzetten met een reorganisatieplan, waarbij maar liefst 125 winkels hun deuren zouden sluiten. Daarnaast zou het ook zijn distributiecentra gaan hergroeperen, zijn aanbod heroriënteren en het aantal referenties in zijn catalogus verminderen. Om het hoofd toch boven water te houden had het bedrijf vorig jaar in september al een vrijwaringsprocedure aangevraagd, maar sinds deze week heeft de groep uit het Franse Mont-Pellier nu ook juridische bescherming aangevraagd. En dat heeft alles te maken met het coronavirus. Door de crisis moet de groep verplicht zijn winkels sluiten. “Op dit moment hebben we enkel onze online verkoop behouden, gelukkig met succes, alsook de Shop from store-service vanuit een dertigtal winkels in Frankrijk", verduidelijkt de groep, die benadrukt dat de situatie niet langer houdbaar is.

Naast een plan over de voortzetting van de activiteiten, bekijkt het management van de groep momenteel ook andere mogelijkheden om de activiteiten te laten doorgaan. “Daarom zal er, tegelijk met de lopende onderhandelingen met schuldeisers van de groep, binnenkort ook een zoektocht starten naar investeerders in het kader van een afstotingsplan”, laat het bedrijf weten. Afwachten dus hoe dit afloopt.

Inno

Ook bij Galeria Kaufhof, het moederbedrijf van Inno, hakt de crisis er stevig op in. Het bedrijf verliest naar eigen zeggen wekelijks 80 miljoen euro omzet door de sluiting van haar winkels. Om haar vel toch te redden heeft het bedrijf besloten om juridische bescherming tegen schuldeisers aan te vragen, iets wat de rechtbank in Essen gisteren goedkeurde, waarna het de insolventieprocedure in gang liet treden. Galeria Kaufhof kan met andere woorden zelfstandig blijven functioneren, alleen moet het wel verplicht een herstelplan uitwerken.

Ter herinnering, de groep had eerder al staatssteun gevraagd om de crisis te boven te komen, maar die werd uiteindelijk niet verkregen omdat er geen overeenkomst kwam met de commerciële banken. Die zouden onvoldoende vertrouwen hebben gehad om borg te staan voor een deel van de som. Bovendien zou het aanvraagproces ook te lang geduurd hebben, aldus Galeria Kaufhof. Dat Galeria Kaufhof nu juridische bescherming moet aanvragen betekent dus slecht nieuws voor de 28.000 medewerkers van het bedrijf. Al benadrukt de directie dat deze jurdische bescherming vooral moet helpen om de herstructurering van het bedrijf voor te zetten en de groep klaar te maken voor de toekomst. De Signa Group van René Benko, eigenaar van Galeria Kaufhof, zou trouwens ook honderden miljoenen vrijmaken om het bedrijf een hart onder de riem te steken.

Welke impact deze moeilijke situatie op de Belgische vestigingen van Inno en Orchestra-Prémaman heeft, is voorlopig nog onduidelijk. Gondola contacteerde beide partijen, maar wacht nog op een reactie. We houden u verder op de hoogte.