De zogenaamde importproducten zijn niet specifiek te vinden in de afdeling met etnische producten, maar eisen ook hun plaats op, onder meer dankzij de sociale media.

Marshmallowpasta, Prime-sportdrankjes, mochi’s, Fanta met kiwismaak en Maltesers-pods. Die ietwat exotische versies van iconische merken vind je niet in de traditionele afdeling voor droge voeding of dranken, en daar is ook een reden voor: ze worden niet op de markt gebracht door de nationale merken, maar bereiken ons via parallelle kanalen. “Bij Trendy Foods, dat sinds enkele jaren een aanbod van dergelijke producten ontwikkelt, zien we een jaarlijkse omzetgroei van 35%”, vermeldt François Plunus, operationeel directeur bij Trendy Foods. “Ze trekken de aandacht van de consumenten, vaak jongeren (tussen 16 en 25 jaar), die actief zijn op sociale media en die producten meestal kopen omdat ze in de mode zijn en uit nieuwsgierigheid. De prijs is daarbij niet het prioritaire aankoopcriterium. Bovendien worden die producten verkocht tegen een prijs die 20% hoger ligt dan voor gelijkaardige nationale producten, wat een comfortabelere marge kan bieden voor de retailers. Die artikels kennen trouwens niet zo’n sterke concurrentie, doordat ze niet op nationale schaal worden verdeeld.” Hoewel dergelijke producten een handelszaak tot een bestemmingswinkel kunnen maken, moeten we er wel op wijzen dat ze meestal maar tijdelijk zijn, omdat ze per definitie aansluiten bij modetrends.

My American Shop, online marktleider

Om deskundigheid ter zake op te bouwen, hebben gespecialiseerde spelers hun intrede gedaan in deze niche, zoals My American Shop, een website bedacht door de 23-jarige ondernemer Antoine Libois, wiens bedrijf vandaag is uitgegroeid tot de nummer 1 in de sector in België, met meer dan 2.000 referenties, waarvan 70% vaste artikels. My American Shop draait vandaag een omzet van 11 miljoen euro, voor het grootste deel via rechtstreekse verkoop aan particulieren, en biedt werk aan meer dan veertig mensen. Maar wie kiest er voor die producten? “Het zijn in hoofdzaak mensen met een passie voor etnische producten, maar ook expats, een groep die je niet mag onderschatten, die op zoek zijn naar de ‘smaak van thuis’”, beschrijft Antoine Libois. “De doelgroep voor etnische producten is groter dan je zou denken. Als je een tijd in Japan verblijft en daar verrassende drankjes leert kennen die je graag lust, is de kans groot dat je interesse hebt in de mogelijkheid om die ook hier te kopen.” Bij die importproducten bestaat de uitdaging er zowel in om te verkopen als om in te kopen. “We moeten als eerste kunnen uitpakken met nieuwigheden en exclusiviteiten om onze status als leider te rechtvaardigen. We moeten die dus gaan zoeken, in de Verenigde Staten en in Canada, maar vandaag gaan we ook op zoek in Mexico, Japan, China, Vietnam of Indonesië. Een ander uiterst belangrijk aspect is dat je moet nagaan of de producten wel degelijk voldoen aan de Europese regelgeving en dus een controle door het FAVV kunnen ondergaan.” My American Shop koestert de ambitie om ook marktleider te worden in andere landen van de Europese Unie en zou zich daarom geleidelijk aan ook moeten richten op de professionele verkoop, en dus de winkels. “Daar ligt een enorm potentieel, zowel voor ons als voor de handelaars. De mensen willen nieuwigheden in de winkelrekken en innovatie in de producten. Ons succes is daar het beste bewijs van”, besluit Libois. 

Gondola Magazine

Dit artikel komt uit de november-december editie van Gondola Magazine. Benieuwd naar andere artikels? Neem dan snel een abonnement!

Klik hier!
Gondola Magazine