Ook Bristol aast op Brantano-winkels
- Bristol wil enkele Brantano-winkels overnemen
- De schoenenketen zegt niet bang te zijn voor de toegenomen concurrentie van VanHaren
De Belgische schoenenketen Bristol wil enkele Brantano-winkels overnemen. Dat liet topvrouw Elise Vanaudenhove weten in De Tijd.
Gisteren raakte bekend dat De Duitse groep Deichmann, in ons land bekend met schoenenwinkel vanHaren, 43 van de 109 Brantano-winkels overneemt. Voor de overige 66 wordt een andere overnemer gezocht en daar zou schoenenketen Bristol mogelijk een rol in kunnen spelen. “Er komt een deel van de markt vrij, en wij gaan proberen dat in te pikken”, reageert Elise Vanaudenhove, CEO bij Bristol, in De Tijd. Hoeveel winkels ze precies op het oog heeft, is niet duidelijk.
Of de Belgische schoenenketen zal kunnen concurreren met de Duitse reus, is nog maar de vraag. Deichmann dat zich met vanHaren in dezelfde prijscategorie bevindt als Bristol, heeft wereldwijd 4.200 winkels, terwijl Bristol er slechts 250 heeft. Dankzij zijn schaalgrootte kan de Duitse concurrent bovendien profiteren van lagere inkoopprijzen bij leveranciers. Toch laat de topvrouw van Bristol zich niet op stang jagen: “De opportuniteit is groter dan de dreiging”, vervolgt ze. “Wij hebben een concurrentievoordeel, want wij kennen de noden van de Belgische klanten. Anders dan vanHaren verkopen wij ook kleding." Ze voegt er ook aan toe dat de Nederlandse schoenenketen een grote inspanning zal mogen leveren om al zijn 43 nieuwe winkels tegen oktober vol zien te krijgen. "Het is een heel karwei om een goede collectie uit te werken en alles op tijd in de rekken te krijgen. Maar als iemand dat in zo'n korte tijd kan doen, dan is het een grote speler als vanHaren."
Dat Bristol nu meer concurrentie krijgt, komt niet gelegen. De keten verkeert al enkele jaren in moeilijkheden. Vorig jaar daalde de omzet van 197,5 naar 183,7 miljoen en had het bedrijf af te rekenen met een verlies van 6,2 miljoen. Bovendien startte Euro Shoe Group vorig jaar met een herstructurering waarbij de meest verlieslatende winkels werden gesloten: 10 winkels in België, 8 in Nederland en 1 in Groothertogdom Luxemburg. Dit jaar volgen er minstens nog een twintigtal, liet het bedrijf vorige week nog weten in een persbericht. Al benadrukte het toen wel dat er ook nieuwe vestigingen zullen openen. Het faillissement van Brantano komt met andere woorden niet helemaal ongelegen voor Bristol.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?