- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
Schuldeisers proberen zelf eigenaar te worden van Hema, melden de Nederlandse kranten NRC en het Financieele Dagblad op basis van anonieme bronnen. In ruil daarvoor zouden de schuldeisers bereid zijn om driehonderd miljoen euro aan schulden kwijt te schelden.
Hema kampt vandaag met een schuldenlast van zo'n achthonderd miljoen euro. Dat is een erfenis uit de periode dat de warenhuisketen eigendom was van het private-equitybedrijf Lion Capital, dat het bedrijf leegzoog. Door de coronacrisis heeft Hema een extra klap gekregen. De vestigingen in het buitenland waren wekenlang dicht. In Nederland bleven de winkels open, maar kelderde de omzet half maart na afkondiging van de coronamaatregelen.
De schuldeisers zijn volgens het Financieele Dagblad professionele beleggers, zoals Angelsaksische hedgefondsen, die zo'n zeshonderd miljoen euro hebben geleend. Ze vrezen dat de schulden van Hema zo hoog zijn, dat het bedrijf ze nooit kan terugbetalen. De schuldeisers hebben hun voorstel ingediend bij de directie. Als die akkoord gaat met het plan raakt de huidige eigenaar Marcel Boekhoorn de keten kwijt. De miljardair uit Bennekom heeft sinds het najaar van 2018 Hema in handen.
Hema maakte woensdag al bekend dat deze week toch niet de jaarcijfers worden gepubliceerd. De keten zegt gebruik te maken van een overheidsregeling die maximaal vijf maanden uitstel mogelijk maakt. Aanvankelijk zouden de jaarcijfers al in maart worden gepubliceerd.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?