iStock
- Fotoreportage: Cora Rocourt, 17.000 vierkante meter om het onderscheid te maken
- Franchise: “Er is altijd ruimte voor ondernemerschap”
- Dossiers: warme sauzen, kaas, charcuterie, eindejaarsproducten
iStock
Belgen vinden vlot hun weg naar het buitenland om boodschappen te doen. Maar is grensshoppen ook echt goedkoper? Gondola Academy en Daltix deden de test, en vergeleken 2.605 identieke producten tussen de grootste spelers in ieder land.
Volgens Fevia spendeerden Belgen vorig jaar 543 miljoen euro bij buitenlandse supermarkten. Niet verrassend als je weet dat 50% van ons land binnen de 50 kilometer van een landsgrens woont. Reken daarbij een vloot van 560.941 bedrijfswagens en je hebt een cocktail aan redenen die het grensshoppen makkelijk en aantrekkelijk maakt. Maar hoe zit het met de prijzen in het buitenland? Lang bestond er een perceptie dat de buurlanden goedkoper waren, maar is dat wel effectief zo? Gondola deed de test samen met Daltix, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in het vergelijken van prijzen.
“Om de prijzen te vergelijken keken we naar identieke producten, waar de barcode dus hetzelfde is in beide winkels”, verklaart Bob van der Vleuten, head of product delivery bij Daltix. “Dit betekent wel dat de analyse vooral gestoeld is op A-merken. Promotieprijzen namen we niet in rekening, hoewel we die wel in onze data ter beschikking hebben. De frequentie en het mechanisme ervan verandert namelijk te veel over tijd om een correcte vergelijking te maken die op lange termijn relevant is voor de consument.”
Registreren neemt slechts enkele minuten in beslag, daarna:
Wil je op de hoogte blijven van het laatste retailnieuws (Magazine), onze evenementen (Society) of onze opleidingen (Academy)?