55 procent van de Vlaamse ondernemers verwacht dat zijn onderneming dit jaar niet zal groeien. 12 procent verwacht slechtere cijfers en een deel daarvan denkt eraan om zijn zaak stop te zetten of over te laten. Vooral administratieve lasten en personeelsperikelen lijken de boosdoener. Dat blijkt uit recent uitonderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).
NSZ peilde bij 1.074 ondernemers naar hun verwachtingen voor het komende jaar en die zijn allesbehalve rooskleurig. 55 procent van de ondernemers verwacht dat zijn onderneming dit jaar vergelijkbaar zal presteren en dus niet zal groeien. 12 procent onder hen denkt het dan weer slechter te doen en een deel van hen overweegt zelfs zijn zaak stop te zetten of over te laten. Slechts 33 procent van de Vlaamse ondernemers heeft er wel een goed oog in en plant het komende jaar investeringen in zijn onderneming.
Wanneer er sprake is van investeringen, zijn deze vooral voorzien in de infrastructuur en in werkmateriaal. Slechts 16 procent van de Vlaamse ondernemers die van plan zijn om te investeren zullen dit komend jaar doen door extra personeel aan te werven.
"Economische motor is aan het sputteren"
NSZ vindt deze cijfers weinig bemoedigend en trekt dan ook aan de alarmbel. “Dit is een teken dat onze economische motor aan het sputteren is en dat moeten we ten allen tijde vermijden. Een sterke verbetering van het ondernemersklimaat dringt zich op en we hopen dat de verkiezingsbeloftes die we in 2019 veelvuldig zullen horen, worden omgezet in een gerichter beleid, op elk niveau, ten dienste van de ondernemers”, aldus Christine Mattheeuws, woordvoerder van NSZ.
Uit de studie blijkt echter wel dat ondernemers een aantal maatregelen appreciëren die de federale regering vorig jaar genomen heeft. Vooral de verlaging van de vennootschapsbelasting en de nieuwe regelgeving omtrent de arbeidsongeschiktheidsuitkering voor zelfstandigen konden op applaus rekenen.
Te veel administratie, weinig geschikt personeel en hoge loonkost
NSZ peilde eveneens naar de thema’s die Vlaamse ondernemers het meest zorgwekkend vinden. Met stip op één staat ‘Teveel administratie’ (25%), gevolgd door het niet vinden van geschikt personeel (14%) en de loonkost (13%). De top drie wordt nog aangevuld door te hoge belastingdruk ( 12% ) en de hoge energiefactuur (10%).
Bij NSZ is men geenszins verbaasd over deze ‘top vijf’, het zijn de thema’s die gedurende het hele jaar worden aangehaald in de honderden dagelijkse contacten met ondernemers. “De papierwinkel komt onze ondernemers hun oren uit. Alle inspanningen voor administratieve vereenvoudiging ten spijt, is er in de praktijk voor onze ondernemers weinig verbetering. Ondernemers kijken alvast verwachtingsvol uit naar maatregelen en acties die deze grootste zorgen van hen wegnemen”, vervolgt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.