De grote supermarktketens in ons land starten in maart een proefproject met herbruikbare plastic zakjes voor groenten en fruit. Het gaat om een initiatief van Comeos waarmee de sector wil anticiperen op veranderingen in de wetgeving, meldt Het Laatste Nieuws.
Vanaf maart gaan de zeven grootste supermarktketens van België herbruikbare plastic zakjes voor groenten en fruit uitproberen. Welke retailers er allemaal deelnemen aan het project is niet duidelijk maar zowel Colruyt, Carrefour als Delhaize doen al zeker mee. In hoeveel winkels de herbruikbare zakjes in de versafdeling geïntroduceerd zullen worden, is eveneens bekend. “Dat beslissen de ketens zelf,” zegt Comeos-woordvoerder Hans Cardyn aan onze redactie.
Gratis?
Hoewel het gaat om een initiatief van koepelorganisatie Comeos, zullen de zakjes niet overal hetzelfde zijn. Vast staat dat de nieuwe zakjes semi-transparant, wasbaar, opvouwbaar en herbruikbaar zullen zijn. “Maar het zal niet overal exact dezelfde zak zijn,” aldus Hans Cardyn. Of de retailer de zakjes gratis of tegen betaling aanbiedt, beslist hij zelf.
Geen papier
Comeos kiest voor plastic zakjes in plaats van papieren zakken, die een milieuvriendelijker imago hebben. “Herbruikbaar plastic is eigenlijk een veel beter alternatief,” legt Hans Cardyn uit. “De milieu-impact van papier is namelijk veel groter: het is zwaarder en dat weegt door in de logistiek. Wist je dat één pallet plastic zakken gelijk is aan 17 palletten papieren zakken? Bovendien kunnen papieren zakjes scheuren en zijn ze niet waterdicht. Gekoelde tomaten kunnen bijvoorbeeld zorgen voor condens, waardoor het zakje gaat lekken. Dan is er ook nog de handling: omdat ze niet transparant zijn, moet elk zakje opengedaan worden. Een grote retailer heeft berekend dat de extra tijd die dat vraagt zou neerkomen op een meerkost van 3,8 miljoen euro per jaar.”
Anticiperen
Met dit project wil de sector vooroplopen op de veranderde wetgeving inzake plastic zakjes. Comeos verwijst naar de invoering van herbruikbare plastic kassazakjes in 2004, dat ook een initiatief was van de sector. Die maatregel spaarde sindsdien al 4.560 ton plastic uit. Bovendien reikt de federatie de overheid nu een oplossing aan die in heel het land hetzelfde is. De zakjes zijn namelijk gewestelijke materie, maar de sector wil vermijden dat er andere regels komen voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
Weg met kassazakjes? Delhaize wacht af
Delhaize zou volgens sommige berichten nog een stapje verder gaan dan de concullega’s en ook de herbruikbare kassazakken van 10 cent schrappen. Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver nuanceert die berichtgeving echter: “Het kan inderdaad zijn dat de zakjes van 10 cent op sommige plekken out-of-stock zijn, omdat we er minder van gaan bestellen. We gaan niet meer de grote volumes van vroeger aankopen zonder dat er meer duidelijkheid komt inzake de toekomstige wetgeving. Het is dus niet zo dat we de zakjes schrappen, maar we bestellen er wel minder van en gaan kijken hoe ver we met onze huidige stock geraken.”